Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ geeft Reinaert Kliniek aanwijzing

Redacteur Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan de Reinaert Kliniek, een particuliere zorgkliniek in Maastricht en Sittard. De kliniek heeft niet kunnen aantonen dat eerder opgelegde verbeteringen werden doorgevoerd.
Toezicht-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De Reinaert Kliniek kreeg in mei dit jaar een bevel opgelegd van de IGZ. Daardoor moest er direct worden gestopt met operaties van kinderen onder de drie jaar. Oudere kinderen mochten wel worden geopereerd, maar alleen onder voorwaarden die de inspectie oplegde. De kliniek voert ook plastisch chirurgische ingrepen uit en de IGZ bepaalde in mei dat borstimplantaten alleen nog mochten worden ingebracht in operatiekamers die aan voorwaarden van de inspectie voldoen. Ten slotte werden er eisen gesteld aan de schoonmaak van operatie-instrumenten.

Aanwijzing opvolgen
Omdat de kliniek zich aan deze voorwaarden hield, werd het bevel uiteindelijk beëindigd. Maar nu blijkt dat Reinaert niet kan aantonen dat de verbeteringen blijvend zijn geregeld. De Inspectie merkte daarnaast tijdens een bezoek nog andere punten op die moeten worden verbeterd en heeft daarom een aanwijzing gegeven. Binnen drie maanden moet de Reinaert Kliniek kunnen aantonen dat medewerkers zich houden aan de afspraken voor kinderoperaties en dat alle operaties alleen worden uitgevoerd in kamers die aan de eisen voldoen. Ook moeten alle zorgverleners geschoold worden in reanimatie en moet er een overzicht komen van zorgverleners die bevoegd en bekwaam zijn om met medische apparatuur te weren. Tot slot moet de kliniek ervoor zorgen dat er na elke operatie een OK-verslag beschikbaar komt en dat de medewerkers hygiënisch te werk gaan bij het gebruik van instrumenten, zodat infecties kunnen worden voorkomen.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.