Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ heft verscherpt toezicht zelftestproducent op

Na ruim een jaar heft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het verscherpt toezicht op de firma MiraTes op. MiraTes verkoopt zelftests, waarmee onder meer op zwangerschap, cholesterol, poliepen en darmkanker kan worden getest.

MiraTes heeft besloten de activiteiten van haar Europese tak te staken en haar activiteiten vanuit China voort te zetten. MiraTes stond onder verscherpt toezicht omdat zij geen goed systeem voor kwaliteitsborging hebben en hun zelftests niet CE-gemarkeerd zijn. Niet CE-gemarkeerde tests voldoen niet aan de Europese en nationale regelgeving en mogen dus niet verkocht worden in Nederland.

Veiligheid zorg

De reden waarom de inspectie aandacht heeft voor dit soort tests is dat zelftests een zogenaamd vals negatieve of vals positieve uitslag kunnen geven. Gebruikers van de tests kunnen tenorechte gerustgesteld worden of ongerust gemaakt worden.

Verantwoorde zorg

IGZ constateert een toename van de verkoop, al dan niet via Internet, van medisch gerelateerde producten. China is een van de grootste leveranciers. IGZ maakt zich zorgen over de betrouwbaarheid van sommige van deze producten, omdat het onbekend is of zij aan de Europese regelgeving voldoen. Zo kan het voorkomen dat geneesmiddelen teveel of te weinig werkzame stof bevatten of dat een product niet veilig is. (IGZ)

Lees ook:

De Inspectie gaat in hoger beroep in de zaak MiraTes

Inspectie kan niet ingrijpen bij testen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.