IGZ moet verpleeghuizen meer coachen’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou verpleeghuizen met kwaliteitsproblemen meer moeten coachen om de kwaliteit te verbeteren. Te veel nadruk op sancties werkt verkrampend bij verpleeghuizen, zegt PvdA-Kamerlid Marith Volp.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
VolpMarith-foto2.jpg

‘Uit angst voor sancties van de IGZ, zie je dat verpleeghuizen krampachtig reageren’, zegt PvdA-Kamerlid Volp aan de vooravond van het Algemeen Overleg over verpleeghuizen op 8 februari. ‘Ze nemen intern maatregelen om vooral de zaken rond basisveiligheid goed te regelen. Natuurlijk moet de IGZ sanctionerend optreden als het ergens echt niet goed gaat. Maar het zou goed zijn als de IGZ de verpleeghuizen ook meer coacht en begeleidt bij het verbeteren van de kwaliteit.’

Domotica vrijheidsbeperkend
Niet alle onderdelen waarop de IGZ controleert, zijn volgens Volp even zinvol. ‘Neem vrijheidsbeperkende maatregelen. Daar valt volgens de IGZ ook domotica

3
254

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Weer geen handig voorstel van een Kamerlid. Organisaties moeten zelf hun kwaliteit regelen, dus ook coaches en adviezen. IGZ moet toetsen. Er zijn genoeg externe professionals te vinden, zoals een grote groep oud-inspecteurs IGZ. Zie artikel Boardroom december 2014.

 2. Lees alle reacties
 3. Een merkwaardige opvatting over de rol van de inspectie!
  Een inspectie heeft een controlerende taak.
  Het is bewezen dat lerende organisaties tevredener clienten hebben, en betere kwaliteit leveren tegen lagere kosten. Om daar te komen moeten zij coachend leiderschap hebben. Als leidinggevenden dat nog niet kunnen, vraagt dat coaching van die leiders. Én coaching van de medewerkers hoe zij zelf meer verantwoordelijkheid kunnen nemen om continu te leren verbeteren. De keuze om te coachen, of zich te laten coachen is aan de organisaties zelf en aan niemand anders. Wel kunnen wet- en regelgevers en de inspectie het effect van coaching in de kiem smoren door defensief gedrag bij organisaties op te roepen door (dreigen met) straffen en het uitventen van zwarte lijsten. Daarmee voelen degenen die gecoached worden zich niet meer veilig om te leren en te verbeteren, waar fouten maken bij hoort.
  Dus inspectie: wél observeren en constateren vanuit wat clienten nodig hebben, maar dan maximaal organisaties de kans en de ruimte geven om daarvan te leren en te verbeteren. Uiteraard binnen essentiële ondergrenzen. Maar dat moeten er veel minder zijn dan nu de praktijk is.

 4. Wie betaald de kosten voor coaching? Goede coaches zijn niet "goedkoop". Dat kost toch ook geld?
  Moeten bestuurders van verpleeghuizen met kwaliteitsproblemen niet zelf naar oplossingen zoeken om de interne organisatie te verbeteren? Worden zij daar niet voor betaald?
  En de verpleeghuizen die het wel goed (beter) doen, krijgen die dan een bonus?
  Notabene zijn er al ontelbare coaching en adviesbureaus in Nederland , maar misschien kunnen zij dan voor het IGZ gaan werken. Adviseren is tot daar aan toe, maar coachen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.