Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘IGZ moet verpleeghuizen meer coachen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou verpleeghuizen met kwaliteitsproblemen meer moeten coachen om de kwaliteit te verbeteren. Te veel nadruk op sancties werkt verkrampend bij verpleeghuizen, zegt PvdA-Kamerlid Marith Volp.
VolpMarith-foto2.jpg
Premium

‘Uit angst voor sancties van

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Weer geen handig voorstel van een Kamerlid. Organisaties moeten zelf hun kwaliteit regelen, dus ook coaches en adviezen. IGZ moet toetsen. Er zijn genoeg externe professionals te vinden, zoals een grote groep oud-inspecteurs IGZ. Zie artikel Boardroom december 2014.

    2. Lees alle reacties
    3. Een merkwaardige opvatting over de rol van de inspectie!
      Een inspectie heeft een controlerende taak.
      Het is bewezen dat lerende organisaties tevredener clienten hebben, en betere kwaliteit leveren tegen lagere kosten. Om daar te komen moeten zij coachend leiderschap hebben. Als leidinggevenden dat nog niet kunnen, vraagt dat coaching van die leiders. Én coaching van de medewerkers hoe zij zelf meer verantwoordelijkheid kunnen nemen om continu te leren verbeteren. De keuze om te coachen, of zich te laten coachen is aan de organisaties zelf en aan niemand anders. Wel kunnen wet- en regelgevers en de inspectie het effect van coaching in de kiem smoren door defensief gedrag bij organisaties op te roepen door (dreigen met) straffen en het uitventen van zwarte lijsten. Daarmee voelen degenen die gecoached worden zich niet meer veilig om te leren en te verbeteren, waar fouten maken bij hoort.
      Dus inspectie: wél observeren en constateren vanuit wat clienten nodig hebben, maar dan maximaal organisaties de kans en de ruimte geven om daarvan te leren en te verbeteren. Uiteraard binnen essentiële ondergrenzen. Maar dat moeten er veel minder zijn dan nu de praktijk is.

    4. Wie betaald de kosten voor coaching? Goede coaches zijn niet "goedkoop". Dat kost toch ook geld?
      Moeten bestuurders van verpleeghuizen met kwaliteitsproblemen niet zelf naar oplossingen zoeken om de interne organisatie te verbeteren? Worden zij daar niet voor betaald?
      En de verpleeghuizen die het wel goed (beter) doen, krijgen die dan een bonus?
      Notabene zijn er al ontelbare coaching en adviesbureaus in Nederland , maar misschien kunnen zij dan voor het IGZ gaan werken. Adviseren is tot daar aan toe, maar coachen…

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.