Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ roept patiënten met bepaald soort pacemaker op voor controle

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie roepen patiënten met een defibrillatie-electrode van het type Riata (8F en 7F) van fabrikant St Jude Medical op voor radiologisch onderzoek.
IGZ roept patiënten met bepaald soort pacemaker op voor controle

Implantable Cardioverter Defibrillators (ICD’s) controleren en detecteren te snelle en abnormale hartritmes. Wanneer een dergelijk abnormaal hartritme wordt gedetecteerd, geeft het apparaat een kleine schok aan het hart. Bij een beperkt aantal patiënten met de genoemde types defibrillator kan verhoogde slijtage optreden van de siliconenbuitenlaag. Dit kan leiden tot een inefficiënte of ongewenste extra schok aan het hart wat mogelijk gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. Ook de pacemakerfunctie van het apparaat kan hierdoor minder goed werken. De patiënten wie het betreft, worden door de eigen cardioloog en het eigen ‘ICD-centrum’ opgeroepen voor een onderzoek. Dan wordt gecontroleerd of de ICD normaal functioneert. In de meeste gevallen gaat het slechts om een extra controle, in een aantal gevallen leidt het wellicht tot een hernieuwde ingreep.

Info op site inspectie

Informatie over het type en de modellen van St Jude Medical is te vinden op de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De patiënt kan de kenmerken vervolgens controleren aan de hand van zijn of haar eigen identificatiepasje. In Nederland gaat het naar schatting om 1.500 patiënten.

NVVC informeert cardiologen

De NVVC en de IGZ hebben in overleg met de fabrikant inmiddels alle cardiologen hierover geïnformeerd. Patiënten hoeven zelf geen actie te ondernemen, maar krijgen een oproep. Bij vragen of problemen wordt patiënten geadviseerd zelf contact op te nemen met het ziekenhuis en/of de eigen cardioloog. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tjongerschans introduceert pacemaker met mogelijkheid voor telemonitoring

UVIT gaat goedkoop pacemakers inkopen

Cardiologen halen 40.000 euro op met estafetteloop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.