Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Schijn van belangenverstrengeling bij Alliade’

Redacteur Zorgvisie
De IGZ vindt dat er bij Zorggroep Alliade een schijn van belangenverstrengeling is ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie en de NZa.
Geheim - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

De zorginstelling in Heerenveen sloot contracten met de Freya Group, een privéonderneming van twee directeuren van Alliade. De IGZ en NZa hebben onder meer onderzocht hoe Alliade omgaat met de uitgangspunten van goed bestuur, schrijft de Inspectie in een bericht op haar website.

Schijn van belangenverstrengeling
Uit het onderzoek blijkt dat Alliade zich tot 2014 niet hield aan de Zorgbrede Governancecode, omdat de twee directeuren tegelijkertijd bestuurders waren. Begin 2014 veranderde de instelling dat, maar doordat Alliade contracten sloot met de privéonderneming van de directeuren, vindt de IGZ dat de schijn van belangenverstrengeling is blijven bestaan. Financieel voordeel hebben ze hier niet uit behaald. ‘De NZa en IGZ hebben geen onterechte zorgdeclaraties gevonden door de ondernemingen van Alliade. Ook zijn er geen problemen met de continuïteit van zorg. De IGZ en NZa hebben niets gevonden dat erop wijst dat de directeuren persoonlijk financieel voordeel hebben gehad. De prijzen die afgesproken zijn tussen Alliade en Freya zijn marktconform. Waar cliënten van Alliade zijn doorverwezen, gebeurde dat volgens de regels van de NZa.’

Maatregelen tegen belangenverstrengeling
Toch wil de IGZ dat Alliade maatregelen neemt om het beeld dat kan worden geschetst tegen te gaan. De Inspectie geeft aan dat Alliade daarvoor vier weken kreeg na verschijnen van het rapport. Alliade heeft besloten de problemen eerder aan te pakken. De IGZ en NZa zullen nog bekijken welke maatregelen zijn genomen en of die voldoende zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.