Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ sleept onvindbare chirurg voor tuchtrechter

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een chirurg verboden om nog complexe vaatchirurgische ingrepen te verrichten. Aanleiding is een sterfgeval tijdens een operatie die de arts uitvoerde.
IGZ sleept onvindbare chirurg voor tuchtrechter
Foto: IGZ

De man was destijds werkzaam bij het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen. Waar de man momenteel werkt, is niet bekend. De IGZ heeft naar hem gezocht, maar heeft hem niet gevonden. De vraag is of hij überhaupt nog werkzaam is in Nederland.

Tuchtrecht

De chirurg heeft bepaalde vaatchirurgische ingrepen uitgevoerd, terwijl hij dat als gewone chirurg eigenlijk helemaal niet mag. Dat soort ingrepen zijn voorbehouden aan vaatchirurgen. Om die reden gaat de IGZ de kwestie voorleggen aan de tuchtrechter.
Het bevel dat de inspectie heeft opgelegd geldt totdat naar het oordeel van de inspectie uit nader onderzoek is gebleken dat de chirurg in staat is verantwoorde (complexe) vaatchirurgische zorg te verlenen, of totdat de tuchtrechter zich onherroepelijk heeft uitgelaten over zijn bevoegdheid daartoe en/of het professionele handelen van de chirurg.

Overleden patiënten

Ziekenhuis Bethesda deed in 2012 melding bij de IGZ over het handelen van de arts. Aanleiding was een sterfgeval na een operatie die hij uitvoerde tijdens een waarnemingsperiode. Inmiddels is duidelijk dat nog meer patiënten van de chirurg tijdens of na hun opname zijn overleden. Een externe deskundige gaat onderzoeken of het handelen van de chirurg daar wat mee te maken kan hebben gehad. Het ziekenhuis zegt het handelen van de chirurg te betreuren en heeft de nabestaanden van de getroffen patiënt geïnformeerd over het bevel van IGZ.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.