Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

IGZ start pilot met systeemtoezicht

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) start per augustus met de pilot systeemtoezicht bij zes zorginstellingen. Het gaat om twee ziekenhuizen, twee instellingen voor langdurige ouderenzorg en twee ggz-instellingen.
IGZ start pilot met systeemtoezicht

Systeemtoezicht is een vorm van toezicht waarbij de toezichthouder de processen en beheersmaatregelen binnen een instelling beoordeelt. Daarbij wordt niet alleen gekeken of de instelling voldoet aan wettelijke eisen, veldnormen en richtlijnen. Ook is van belang in hoeverre de instelling de naleving van deze eisen en normen borgt. Systeemtoezicht wordt ook wel toezicht op het nalevingsmanagement of compliancemanagement genoemd.

Aanleiding

De IGZ hoopt met systeemtoezicht voordelen voor zowel de zorginstellingen als de IGZ te behalen. Zo zouden de toezichtslasten voor zorginstellingen kunnen afnemen wanneer de IGZ afstand kan nemen tot organisaties met een goed functionerend compliancemanagementsysteem. Steeksproefsgewijs zullen er dan nog zogenoemde realitychecks uitgevoerd te worden. Het uiteindelijke doel van de IGZ is het bevorderen van de naleving van wet- en regelgeving, richtlijnen en standaarden waardoor de kwaliteit en veiligheid van zorg verbetert. De pilot loopt tot en met december.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: IGZ )

3 REACTIES

  1. Systeemtoezicht betekent minder toezicht; niet meer zoals dhr/mevr. Van Kessel suggereert. Systeemtoezicht heeft als positieve insteek dat er van wordt uitgegegaan dat organisaties zelf kwalitief adequate GRC (Governance, Risicomanagament en Compliance) maatregelen hebben geïmplementeerd.
    Professionele zorgorganisaties en professionals in de zorg krijgen hiermee de juiste rol: organiseer je GRC. Helaas nog onbegrip zoals blijkt uit bovenstaande reacties.
    Pak de uitdaging op professioqpwnals in de zorg !

  2. Lees alle reacties
  3. systeem toezicht. In hoeverre lijkt dit op het toezicht via de accountant, de zorgverzekeraar en vele andere instanties. Lijkt het niet zinvoller om eens goed te bekijken wie er allemaal toezcht houden, op welke elementen en waar overlappen te zien zijn. Naast de mogelijke effectiviteits winst bij de diverse toezichthoudende instanties lijkt mij vooral de tijdswinst bij de aanbieders van belang. Geen -tig verplichte uitvragingen in evenzoveel verplichte formulieren. waarbij iedere toezichthouder zijn eigen taal en interpretaties hanteert. Welke tijdwinst kunnen wij maken in deze toezichthoudende overhead. of blijven al deze toezichthoudende instanties ieder vanuit hun eigen werkelijkheid en verantwoordelijkheid regeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.