Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Te veel risico’s na operatie’

Ziekenhuizen kunnen niet aantonen dat het onderhoud van hun medische apparatuur op orde is. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor de overdracht van kennis over de patiënt. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over het postoperatieve proces in ziekenhuizen.

Daarbij wassen artsen en verpleegkundigen hun handen niet goed genoeg en is er onvoldoende controle of patiënten de juiste medicijnen krijgen toegediend. Al deze zaken leveren te veel risico’s op voor de gezondheid van de patiënt, vindt de inspectie. Ziekenhuizen krijgen tot juli volgend jaar de tijd om de zaken te verbeteren. Is het dan niet in orde, dan lopen ze kans om onder verscherpt toezicht te worden geplaatst.

Vervoer en overdracht

De inspectie heeft geen opmerkingen over de manier waarop de medewerkers geopereerde patiënten van de operatiekamer naar de zogenoemde verkoeverkamer vervoeren. In deze kamer liggen de patiënten een tijdje om bij te komen. De inspectie vindt ook dat de overdracht van medische informatie over de patiënt na de operatie goed wordt doorgegeven aan de afdeling waar de patiënt daarna terechtkomt.

Gebreken verbeteren

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten laten weten dat zij proberen de geconstateerde gebreken voor de zomer van 2010 te verbeteren. Ze zeggen het in grote lijnen eens te zijn met de conclusies van het rapport. (ANP)

Lees ook:

Ziekenhuisinfecties vooral door geringe handhygiëne

Jaarlijks 20.000 doden door gebrek hygiëne ziekenhuizen

Operatiekamers VUmc uit voorzorg dicht

Ziekenhuis Hengelo sluit operatiekamers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.