Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Tientallen doden door fouten medische apparatuur

Redactie Zorgvisie
Jaarlijks doen zich door fouten met medische apparatuur en hulpmiddelen tientallen sterfgevallen voor. Zorginstellingen en zorgverleners zijn zich veel te weinig bewust van de risico's die medische technologie met zich meebrengt, zo concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt in het rapport dat zorgverleners geavanceerde apparaten mogen gebruiken zonder dat ze daarvoor goed zijn opgeleid of een bekwaamheidstoets hoeven af te leggen. Ook gebrekkig onderhoud leidt tot incidenten met ernstige afloop. “De patiëntveiligheid is onvoldoende gewaarborgd”, aldus de inspectie.

Technologieën zorg

Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal voor de gezondheidzorg, zegt dat de gezondheidszorg steeds beter, maar ook steeds afhankelijker wordt van nieuwe medische technologie. De ontwikkelingen gaan volgens hem zo snel dat de voordelen en risico’s nog niet met elkaar in balans zijn. Van der Wal vindt dat de gezondheidszorg zich bewust moet zijn van de risico’s en daarop dient in te spelen. “Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat nieuwe technologieën in de zorg op een veilige manier worden toegepast.”

Advies Klink

De inspectie adviseert aan minister Klink van Volksgezondheid onder meer nieuwe opleidingseisen te stellen voor het gebruik van nieuwe apparatuur. De minister zegt het daar mee eens te zijn. Samen met de inspectie bekijkt hij welke normen en richtlijnen die het veld opstelt, kunnen worden verplicht. Dan gaat het niet alleen om medische apparatuur, maar bijvoorbeeld ook om eisen die aan afdelingen voor intensive care worden gesteld. De inspectie moet deze normen dan gaan handhaven. In de opleiding geneeskunde zou daaraan al aandacht kunnen worden besteed. Klink wijst erop dat na kritiek van de inspectie op de opleidingseisen bij kijkoperaties, de wetenschappelijke verenigingen daarmee aan de slag zijn gegaan. (ANP)

Lees ook:

Orde verspreidt richtlijnen voor medische apparatuur

‘Twenteborg schoot tekort bij onderhoud apparatuur’

Inspectie onderzoekt falende medische apparatuur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.