Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ treedt streng op tegen badincidenten

Volgens cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn de afgelopen drie jaar 14 patiënten in zorginstellingen overleden door verbranding of verdrinking in bad. De inspectie gaat strenger optreden tegen instellingen die de protocollen niet naleven.

Zorginstellingen ontvangen deze week een brief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het risico op verbranding en verdrinking tijdens het baden van patiënten. In deze brief wijst de inspectie op risico’s die kunnen leiden tot verbranding of verdrinking tijdens het baden en douchen van patiënten. De IGZ heeft een aantal maatregelen opgesteld die instellingen moeten nemen om risico’s zoveel mogelijk te beperken. In 2001 stuurde de inspectie ook al een dergelijke brief, maar desondanks worden de protocollen nog steeds niet goed nageleefd.

Handhavingsbeleid

Uit onderzoek blijkt onder meer dat medewerkers onvoldoende rekening houden met het mogelijk falen van apparatuur. De inspectie zegt het handhavingsbeleid verder aan te scherpen en wijst directies op hun verantwoordelijkheid om toe te zien op naleving van de douche- en badprotocollen. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Circulaire badincidenten IGZ

Ziekenhuizen zijn laks met veiligheid

Extern onderzoek in psychiatrische kliniek SPDC Oost

1 REACTIE

  1. Het is goed dat de inspectie scherp gaat toezien.Het is dan ook goed om na te gaan wat het opleidingsniveau is van de medewerkers. Er werken veel helpenden niveau 2.Mensen met een goed hart voor de zorg. Alleen is een opleiding niveau 2 niet voldoende om de gehele werksituatie te overzien en was het de bedoeling dat niv.2 opgeleiden altijd onder toezicht zouden werken. Dat is losgelaten. Tevens is er een ernstig tekort aan gekwalificeerd coördinerend personeel. Hoeveel doden moeten er nog vallen?
    Eng vind ik het ook dat de inspectie scherp gaat toezien bij anderen, maar wie gaat scherp toezien bij de inspectie??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.