Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ wil meer openbaarheid over belangen bij protheses

Mark van Dorresteijn
Artsen die veelvuldig met implantaten en protheses werken, moeten hun banden met fabrikanten openbaar maken. Dat zegt Josee Hansen, hoofdinspecteur geneesmiddelen en medische technologie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), in dagblad Trouw.
IGZ wil meer openbaarheid over belangen bij protheses

De IGZ wil met de sector praten over grotere openbaarheid. “Als artsen en fabrikanten dit niet zelf regelen, moet die transparantie maar bij wet worden afgedwongen”, aldus Hansen in het dagblad.

Verstrengeling

Hansen meent dat er te weinig bekend is over de verstrengeling tussen specialisten die medische hulpmiddelen gebruiken en hun fabrikanten. Volgens haar moeten patiënten weten of hun arts belangenverstrengelende relaties heeft met een fabrikant. In de beroepsgroepen van artsen die werken met implantaten en protheses is echter nog weinig geregeld. Volgens Hansen moeten niet alleen orthopeden transparanter worden, maar bijvoorbeeld ook hartchirurgen die stents en hartkleppen plaatsen en radiologen die kostbare diagnoseapparatuur gebruiken. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Waarschuwing over nieuw soort heupprotheses

Veertig orthopeden verbonden aan industrie

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.