Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

IGZ wist van problemen PIP-implantaten

Mark van Dorresteijn
Voordat in 2010 bekend werd dat er problemen waren met de Franse PIP-borstimplantaten, kreeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tussen 2002 en 20087 al 47 meldingen over deze protheses. De toezichthouder zou daar niets mee hebben gedaan, berichtte RTL Nieuws woensdagavond.
IGZ wist van problemen PIP-implantaten

In een reactie op de uitzending bevestigt de IGZ de eerdere meldingen. ,,Sec de meldingen over problemen met de implantaten waren voor de inspectie destijds geen reden voor onderzoek. De fabrikant is immers degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit”, aldus de IGZ.

Verbod

In 2010 verbood de inspectie de handel in en het inbrengen van borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses. Dat gebeurde nadat de Franse autoriteiten problemen met het merk hadden gemeld. Producent PIP had een ongeautoriseerd soort siliconengel gebruikt. Daardoor scheurden ze vaak.

Twijfels

Alle meldingen die de IGZ ontving waren afkomstig van PIP-importeur Rofil. In 2008 kreeg de inspectie twijfels over de importeur en overwoog actie. Daar werd vanaf gezien ‘gezien een aantal andere lopende belangrijke dossiers in die periode en beperkte capaciteit’.

Onderzoek

Vorige week maakte minister Edith Schippers (VWS) bekend dat er een onderzoek komt naar de afhandeling door de IGZ van meldingen over misstanden in de zorg. Volgens Schippers dient de inspectie breed vertrouwen en gezag te hebben in de samenleving en is dat nu niet het geval. Wat Schippers betreft mogen meldingen bij de inspectie niet langer dan 1 jaar openstaan, en moet er toelichting komen als dat toch zou gebeuren. Een van de aandachtspunten is het PIP-dossier. Oud-minister Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

3 REACTIES

  1. Dat bij het productieproces van TV’s of wat dan ook fouten gemaakt worden, is menselijk als het er maar niet teveel zijn. Vooral omdat er nog een controle-apparaat achter zit. Zo ook bij de zorg. Enorm veel geld wordt daarin geïnvesteerd – onder andere allerlei instanties proberen bij NUL-INBRENG toch nog flink wat graan mee te pikken (en nul-cursus effect van allerlei zorgbijscholingingen en cursussen en DAT AL MINSTENS TIEN JAAR). Bij de zorg fungeert onder andere het IGZ als zo’n controle-apparaat. Bij voortduring EN UIT EIGEN WAARNEMING zie ik dat het controle-apparaat IGZ NIET FUNCTIONEERT. Dat is schrijnend, dramatisch, triest, walgelijk EN MISDADIG CRIMINEEL. We hebben het – als het de verpleeg- en ouderenzorg betreft over de meest trieste mensenkant van onze samenleving. En helaas is het zo. ONTKENNEN KAN NIET MEER. 1) Ikzelf ervaar het 2) de Nederlandse Patiëntenorganisatie spreekt van niet of heel slecht of veel en veel te traag functioneren; voortdurend de doofpot. Let wel binnen de gezondheid DE DOOFPOT dat is misdadig crimineel. 3) de Nationale Ombudsman heeft geen goed woord over voor het functioneren van de IGZ. 4) Dezelfde uitlatingen hoor ik bij voortduring op de radio (Radio 1). Onderzoeksprogramma ARGOS spreekt van zeer ernstig wanbeleid. 5) En tenslotte hoor ik vanmorgen een top medewerker/medicus — 9 jaar IGZ werkzaam (ik meen ene heer Ming of zoiets) zeggen: “Het is een grote rotzooi”. Hr van de Wal eruit sodemieteren heeft geen zin (moet wel met onmiddellijke ingang gebeuren), want wat ik weet, weten 80% van de IGZ medewerkers en die hebben UIT EIGEN VOORDEEL EN LIJFSBEHOUD hun ba… hun mond dichtgehouden. Dat is – ik herhaal het want ik spreek over oudjes die ons land grootgebracht hebben – misdadig crimineel. Ik heb dat nog maar een keer eerder meegemaakt, want ik ben van voor de oorlog?!? Dus van de Wal en nog velen meer op straat donderen zonder ENIGE VERGOEDING OF AFKOOPSAM; zo straf je BANDIETEN Minister Schippers wil het nog niet geloven. Drie mogelijkheden: ze zit in het complot, ze is gruwelijk naïef of het komt haar politiek niet goed uit. Met dat laatste spant ze dan de kroon bij de kwalificaties die ik hiervoor enkele malen gebezigd heb. Wie dit leest en vrouw Schippers kent gelieve haar deze email door te sturen, waarvoor mijn hartelijke dank

  2. Lees alle reacties
  3. De jaren geleden al geconstateerde doofpot bij de igz blijkt nu een tsunami van klachten te herbergen.Blijkt v.d.Wal in de sloot toch een zwaargewicht die te lang het deksel erop en zijn personeel eronder kon houden .Zo`n man stuur je toch niet met pensioen !? Die moet zijn borst eindelijk eens nat maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.