Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Zorg Abrona moet in mei op orde zijn

Gehandicaptenzorgorganisatie Abrona moet uiteindelijk in mei 2011 alles op orde hebben op de locatie Huis ter Heide en op afdeling Nieuw Orbis. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport.
IGZ: Zorg Abrona moet in mei op orde zijn

Het IGZ-rapport is in december naar Abrona gestuurd en is door Klik, het tijdschrift voor de verstandelijk gehandicaptenzorg, online gezet. De zorgverlening van Stichting Abrona is volgens de IGZ duidelijk waarneembaar verbeterd. Toch zijn er nog diverse verbeterpunten, onder meer op het gebied van vrijheidsbeperking.

Agressie

Stichting Abrona werd vorig jaar op de vingers getikt over de zorg op woongroep Orbis, waar intensieve zorg wordt verleend aan mensen met heftig gedrag. De IGZ concludeerde destijds dat bij Abrona een beheersmatige cultuur was, het personeelsverloop groot was en er onvoldoende zicht was op agressie en vrijheidsbeperkende maatregelen.

Verbetering

Nu is de situatie al een stuk verbeterd volgens de IGZ, maar er moeten nog wel een paar puntjes op de i. Al is het team op de goede weg, het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen is nog niet genoeg teruggedrongen, zo stelt de inspectie vast: “Medewerkers kunnen nog steeds handelingsverlegenheid ervaren en geen andere uitweg zien dan het toepassen van middelen en maatregelen. Juist daarom is altijd een goede evaluatie noodzakelijk (…) Bovendien heeft het werken met cliënten met gedragsproblemen veel impact op de medewerkers zelf. Om vervolgens goed te kunnen reflecteren op het eigen gedrag is het voor medewerkers zeer wenselijk om regelmatig intervisie en supervisie te ontvangen.”

Toezichtbezoek

Ook moet Abrona het ondersteuningsplan, het cliëntdossier en de (dag)rapportages verbeteren en de medische en gedragskundige diagnostiek voor alle cliënten actualiseren. De inspectie wil dat de stichting deze verbeteringen uiterlijk 1 mei 2011 realiseert en controleert dit met een onaangekondigd bezoek dit kwartaal en een nieuw toezichtbezoek in mei. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Jan Duenk nieuwe bestuurder van Abrona

IGZ: ‘Kwaliteit Abrona moet snel verbeteren’

Onderzoek naar fraude bij Aborna

Abrona beschuldigd van wanbeleid

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.