Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Zorg azc’s over algemeen goed’

UTRECHT - De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeert in het rapport ‘Kwaliteit Medische Opvang Asielzoekers’ dat de kwaliteit van zorg voor asielzoekers over het algemeen goed is. Het onderzoek door de Inspectie is uitgevoerd op verzoek van de Tweede Kamer.

Daarmee lijkt een eind gekomen aan onrust rondom de kwaliteit van de medische zorg in azc’s. Het afgelopen jaar hebben zich enkele incidenten voorgedaan rondom asielzoekerscentra in Nederland waardoor de indruk ontstond dat de zorg aan asielzoekers in zjin algemeenheid ernstig tekort schoot.

Iraanse

Zo daagde de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorig jaar een verpleegkundige van de organisatie Medische Opvang Asielzoekers (MOA) voor het medisch tuchtcollege wegens het veronachtzamen van een Iraanse vrouw met borstkanker.

Gehekeld

Ook werd enkele maanden geleden de kwaliteit van de zorg gehekeld door gastro-enteroloog professor C. Mulder van het VUmc in Amsterdam. de professor heeft enkele patiënten van een azc uit Luttelggest in behandeling. Hij stelde dat AZC’s de gezondheid van asielzoekers op het spel zet, nadat het azc uit Luttelgeest één van haar bewoners weigerde geld te geven voor een glutenvrij dieet. De desbetreffende asielzoekster belandde daardoor in het ziekenhuis.

Verbeterpunten

De inspectie noemt wel punten voor verbetering. De MOA stelt daarom binnen drie maanden een plan van aanpak op, waarin de begrenzing van externe zorgcoördinatie, en een eenduidige wijze van het opstellen van zorgplannen aan bod komen. (ZorgVisie – Frank Masselink)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.