Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselland Ziekenhuis kiest voor Smart Healthcare van Imtech

Mark van Dorresteijn
Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel heeft gekozen voor de totaaloplossing Smart Healthcare van Imtech. Met het eerste Nederlandse succes voor Imtech is een bedrag gemoeid van 40 miljoen euro.
IJsselland Ziekenhuis kiest voor Smart Healthcare van Imtech

Binnen het ziekenhuis zal Imtech vooralsnog focussen op twee onderdelen: energie-efficiency en beheer van installatietechnologie. Projectverantwoordelijke Stephan van ’t Wout legt uit dat het niet gaat om het plukken van laaghangend fruit. ‘We werken aan constructieve oplossingen voor de korte en lange termijn. Op het gebied van energie kijken we bijvoorbeeld naar de warmtekrachtkoppeling (een slimme manier om warmte en elektriciteit te produceren, red.). Het ziekenhuis heeft destijds voor deze oplossing gekozen en heeft het in eigen beheer genomen. Dat verloopt momenteel niet optimaal en daar kunnen wij aan werken zodat de rentabiliteit toeneemt. Daarnaast ook simpele aanpassingen. Het licht blijft in sommige ruimtes bijvoorbeeld onnodig branden, dat kan makkelijk opgelost worden.’

Technologiebeheer

Op het gebied van installatiebeheer zal er een verschuiving plaatsvinden van reactief beheer naar een preventieve benadering. Van ’t Wout: ‘Door strategisch na te denken kunnen kosten bespaard worden. Denk aan de tijdige vervanging van een koelsysteem. Ook het vervangen van lampen kan slimmer. Wanneer er een aantal lampen stuk gaan, is het soms verstandiger om alles in een keer te vervangen zodat niet bij elke kapotte lamp een monteur langs hoeft te komen.’ Hoeveel kosten het IJsselland gaat besparen is nog niet exact bekend. Daarover zullen op een later moment cijfers naar buiten komen.

Technologische totaalaanpak

René van der Bruggen, CEO Imtech, vult aan dat technologie in de zorg steeds belangrijker wordt. ‘Een totaalaanpak kan exploitatiekosten verlagen, bedrijfsprocessen verbeteren en het technisch onderhoud verder professionaliseren. Dit geldt zowel voor het vastgoed als voor alle medische apparatuur in een ziekenhuis. Technologie helpt ook bij het vergroten van de energie-efficiënte in zorggebouwen en het verder verduurzamen van de zorg. Met onze nieuwe ‘Smart Healthcare’ formule spelen we uitstekend in op de behoefte aan vergaande technische integratie. Deze eerste order opent de weg voor een actieve marktbenadering.’

Interview bestuursvoorzitter IJsselland ZiekenhuisInterview met Peter Draaisma, voorzitter Raad van Bestuur at IJsselland Ziekenhuis, over de toekomst van de gezondheidszorg, de uitdagingen en hoe Imtech daar in past.

Smart Healthcare

Het complete Smart Healthcare pakket van de ingenieurstak van Imtech combineert energiebesparende maatregelen, de complete technische infrastructuur, alle medische apparatuur en instrumentatie, zowel technologisch als op het gebied van technisch onderhoud en (contract)beheer en alle software, inclusief ERP-oplossingen en datacentertechnologie.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: IJsselland Ziekenhuis )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.