Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Illegaal moet zorg krijgen die hij nodig heeft’

Illegalen moeten de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. Als ze langdurig in Nederland verblijven, zouden ze aanspraak moeten kunnen maken op de basisgezondheidszorg zoals die voor alle Nederlanders beschikbaar is. Dat concludeert de uit artsen bestaande commissie-Klazinga in het rapport Arts en Vreemdeling, dat woensdag is gepresenteerd.

De laatste jaren zijn er veel problemen geweest rond de medische zorg aan illegalen. Ziekenhuizen zouden hen weigeren zonder te kijken wat hun mankeert. Instellingen voor bijvoorbeeld verpleeghuiszorg of psychiatrie zouden de illegalen ook het liefst de deur wijzen.

Niet duidelijk

De regelgeving was niet duidelijk over de vraag wanneer illegalen wel of geen toegang hadden tot de Nederlandse gezondheidszorg. De commissie probeert daar duidelijkheid in te scheppen. Ze vindt dat dokters, zorginstellingen en bijvoorbeeld instanties die de belangen behartigen van illegalen, duidelijke afspraken moeten maken over rechten en plichten van de vreemdelingen. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over eventuele manieren van betaling door de illegaal.

Registratie verleende zorg

Voorzitter van de artsencommissie, prof. Dr. Niek Klazinga, pleitte woensdag bij de presentatie voor een goede registratie van de verleende zorg aan de illegalen. Volgens hem kan vervolgens duidelijk worden achterhaald hoeveel zorg en welke zorg de vreemdelingen hebben verbruikt.

Legaliteit ‘doet niet ter zake’

Directeur Paul Rijksen van de artsenorganisatie KNMG benadrukte tijdens de bijeenkomst dat dokters zich bij hun werk moeten laten leiden door de vraag of een persoon medische hulp nodig heeft. De vraag of die persoon illegaal dan wel legaal is, doet volgens hem niet ter zake.

Diverse sprekers roerden woensdag het probleem aan dat asielzoekers vaak niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben, omdat ze regelmatig worden overgeplaatst naar andere opvangcentra. Volgens de commissie moet het COA, dat de opvang van asielzoekers regelt, bij plannen voor overplaatsing, de medische gesteldheid van een asielzoekers meer mee laten wegen.

Inspecteur-generaal: ‘Geen structurele problemen’

Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Gerrit van der Wal stelt dat ziekenhuizen niet op grote schaal illegalen de deur wijzen. Dit zou blijken uit een nog lopend onderzoek dat is ingesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op enkele incicenten na, is er “geen sprake van structurele problemen”, aldus Van der Wal. (ANP)

Lees ook:

Meer artikelen over illegalen en zorg op Zorgvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.