Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Incidentmelding uit juridisch proces houden’

De overheid moet wettelijk vastleggen dat incidentmeldingen, die gedaan zijn in het kader van de kwaliteitsbewaking, niet gebruikt mogen worden in juridische procedures. Dat stellen verschillende deskundigen op de website van vakblad Medisch Contact.

De meldingsbereidheid van artsen en verpleegkundigen kan hierdoor afnemen, concluderen Harry Molendijk, kinderarts in Zwolle, Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan het VUmc, en Ian Leistikow, coördinator van het Kenniscentrum Patiëntveiligheid van het UMC Utrecht in het artikel op Medischcontact.nl.

Beleidsdocument veilig melden

In 2007 is er al wel een gedragscode afgesproken. In het ‘beleidsdocument veilig melden’ van het ministerie van VWS staat dat bij het treffen van maatregelen tegen een individuele hulpverlener geen informatie uit het meldingssysteem mag worden gebruikt. Deze gedragscode is in 2008 ingegaan.

Inzage

Eind december sommeerde de rechtbank in Zwolle-Lelystad het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad om de echtgenoot van een in het ziekenhuis overleden patiënte inzage te geven in stukken van de MIP commissie (commissie Meldingen Incidenten Patiëntenzorg). Eerder had het ziekenhuis inzage geweigerd, omdat deze gegevens in principe vertrouwelijk zijn, juist ook om het artsen en verpleegkundigen mogelijk te maken veilig incidenten te melden en erover te praten. De inspectie deelde deze mening.

In vertrouwen

Formeel gesproken komt het veilig melden door de uitspraak niet in gevaar, schrijven de drie auteurs. De rechter gaf immers de echtgenoot gelijk, omdat het ziekenhuis in dit geval geen goed patiëntendossier had bijgehouden. Toch kan de uitspraak volgens hen de indruk wekken dat de arts die in vertrouwen een incident meldt, ‘iets kan overkomen’. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Artikel op Medischcontact.nl

KNMG en NPCF verdedigen ‘veilig melden’

Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt Veiligheidsprijs

‘Beleidsdocument veilig melden’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.