Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Incontinentiezorg van een 6 naar 7,4 in een jaar

Deelnemende zorginstellingen aan het Verbetertraject Continentie hebben in 2009 met eenvoudige ingrepen gezorgd voor betere incontinentiezorg. Hun cliënten gaven eerst een 6 voor incontinentiezorg en nu een 7,4.
Incontinentiezorg van een 6 naar 7

Om de zorg rond incontinentie te verbeteren heeft Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, vanaf januari 2009 twee rondes van het Verbetertraject Continentie binnen het programma Zorg voor Beter uitgevoerd. Zeventien zorgorganisaties werkten een jaar lang om de continentiezorg in hun organisatie te verbeteren. Het doel was tweeledig: incontinentie bij cliënten verminderen en de fysieke belasting van de verzorgenden verkleinen. “Na twee rondes blijkt dat je veel kunt bereiken met eenvoudige verbeteringen”, vertelt Roelf van der Veen, projectleider bij Vilans. “Bijvoorbeeld het verwijderen van obstakels in de gang zodat er een goede en snelle doorgang is naar het toilet.”

Prevalentie

De prevalentie van incontinentie bleef bij de instellingen wel nagenoeg gelijk, omdat een jaar te kort bleek om hierin al veranderingen te zien. Als de verbeterteams echter op dezelfde voet verdergaan, zal de prevalentie dalen, stelt Vilans.

Urine-incontinentie

In Nederlandse verpleeghuizen heeft 75 procent van de cliënten last van urine-incontinentie. Ook in de thuiszorg komt incontinentie vaak voor. Voor veel mensen is dit een ingrijpende aandoening die een belangrijke belemmering vormt in het dagelijks functioneren. Naast de gevolgen voor de kwaliteit van leven van de cliënt, zijn de kosten van materialen aanzienlijk. Tot slot gaat incontinentiezorg gepaard met zware fysieke belasting voor de verzorgenden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Verpleeghuizen kunnen incontinentie voorkomen’

De essentie van Zorg voor Beter

Vilans: ‘Buitenland niet veel verder met Zorg op Afstand’

Doorligplek of incontinentieletsel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. incontinentie zorg hoeft geen zware belasting te zijn voor verzorgende en verpleegkundige als er goed mee om gegaan wordt er bestaat ook aangepaste kleding die het kan vermakeld om aanleg van deze zorg minder zwaar zal zijn voor de verzorgende. er zijn tegenwoordig eenvoudige goede luiers die snel zijn aan te leggen bij de patient zoveel tijd neemt dat echt niet in beslag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.