Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Indiaas OK-personeel belast artsen

Inzet van personeel uit India belast chirurgen zwaar, dat schrijft het NRC Handelsblad. Vrijwel alle Indiase OK-assistenten die Nederlands ziekenhuizen afgelopen jaar hebben aangenomen, hebben extra opleiding nodig.
Indiaas OK-personeel belast artsen

“De chirurgen en hun personeel in operatiekamers beginnen hun tax te bereiken”, aldus het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam in het NRC. Dit zou overigens niet hebben geleid tot gevaarlijke situaties met patiënten.

OK-medewerkers

Veel ziekenhuizen kampen met een tekort aan OK-assistenten. Een aantal ziekenhuizen heeft daarom dit en vorig jaar personeel uit India aangetrokken. Vooral culturele verschillen en de taal vormen echter een probleem. Zo stellen Indiase OK-medewerkers zich terughoudender op, ook omdat hun opleiding in het thuisland algemener is.

UMCG

Het duurt een stuk langer dan gedacht voor de Indiërs goed functioneren, bevestigt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bovendien moet je hen wijzen op naleving van de Nederlandse hygiëneregels, zegt Irmgard Krooneman, hoofd van het operatieteam. Ondanks cursussen blijft de communicatie in de operatiekamer lastig. Het UMCG heeft vorige maand alle Indiërs opnieuw naar een intensieve taalles gestuurd.

VU

Het medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) in Amsterdam laat in de krant weten dat het personeel uit India ‘heel veel begeleiding’ nodig heeft. Inwerken duurt vijf in plaats van drie maanden.

AMC

Het AMC heeft nu zestien Indiase OK-assistenten en krijgt er deze maand acht bij, het UMCG telt er veertien en het VUmc tien. Bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum traden vorige week acht Indiase OK-assistenten in dienst. Het Flevoziekenhuis in Almere haalde zes medewerkers uit India.(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tergooi bespaart met OK-assistenten

‘India kan geworven OK-assistenten missen’

‘Nederland rooft Indiase OK-assistenten’

HagaZiekenhuis zet buitenlandse OK-assistenten in

Zorgvisie magazine

Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Dat het allemaal wat langer duurt is niet meer dan logisch; wat had men dan verwacht? Hoogintelligente buitenaardsecwezens die eens even de personeelstekorten komen oplossen? Verder geeft dit sterk te denken in het ingezette overheidsbeleid om flink op de zorg te gaan korten. Zowel de ziekenhuisorganisatie als de specialisten zullenndit voelen. Bezuinigingen zullen alleen maarctot meer tekorten aan gekwalificeerdvpersoneel leiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.