Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Indicatiestelling veroorzaakt ontslaggolf

Thuiszorgorganisaties zien zich massaal geconfronteerd met een verscherpte indicatiestelling. Volgens betrokkenen blijven cliënten hierdoor verstoken van noodzakelijke hulp. Binnen de instellingen dreigen tekorten en ontslagen.

De verscherpte indicatiestelling is een uitvloeisel van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Als onderdeel van de wet komt de indicatiestelling voor huishoudelijke verzorging voor rekening van de gemeenten. Sommige gemeenten voeren de indicatiestelling zelf uit, andere hebben hier het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor ingehuurd.

Regie

Bij de indicatiestelling beoordeelt het CIZ in hoeverre zorgvragers de regie over hun eigen leven kunnen voeren. Als dit het geval is, krijgen de zorgvragers een lichte vorm van huishoudelijke hulp toegekend. In concreto betekent dit lagere tarieven.

Verschuiving

Volgens de thuiszorgorganisaties krijgen sinds 1 januari vrijwel alle klanten een indicatie voor alfahulp. Voorheen schommelde dit tussen de veertig en zestig procent. Door de verschuiving in de indicatiestelling zien instellingen zich genoopt verzorgenden te ontslaan en op zoek te gaan naar alfahulpen. Vorige week luidden thuiszorgorganisaties in Zeeland de noodklok vanwege een dreigend ontslag voor duizend werknemers.

In de kou

In de Drechtsteden is de situatie volgens bestuurder José Boxelaar van thuiszorgorganisatie Internos niet anders. Zij vreest honderden ontslagen als gevolg van de nieuwe indicatiestelling. Daarnaast verwacht ze dat een groeiend aantal klanten in de kou komt te staan. Niet alleen moeten relatief zware groepen, als alleenwonende psychiatrische patiënten en dementerende ouderen, het doen met minder intensieve zorg, ook ontstaan er wachtlijsten wegens het ontbreken van de benodigde alfahulpen. Bestuurder Regina Riemersma van Thuiszorg Het Friese Land wijst er ook op dat de dreigende ontslaggolf het arbeidsreservoir in de AWBZ bedreigt. In tegenstelling tot alfahulpen kunnen huishoudelijk verzorgenden eenvoudig worden omgeschoold voor de verzorging en verpleging.

Onbehoorlijk bestuur

In reactie op de verscherpte indicatiestelling heeft Boxelaar een open brief aan de Tweede Kamer geschreven, waarin ze het vertrekkend kabinet en de gemeenten beticht van “onbehoorlijk bestuur”. Riemersma billijkt de aanklacht. Ook zij vindt dat de WMO op valse gronden is gepresenteerd als emancipatie-instrument, terwijl gemeenten de operatie aangrijpen om fors te bezuinigen op de thuiszorg. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

‘Massaontslag dreigt in Zeeuwse zorg’

– Zeeuwse model, het sprookje aan diggelen (weblog)

Thuiszorg moet afslanken door WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.