Inkoop innovatieve geneesmiddelen: ‘Maak onderhandelingen over prijzen minder conventioneel’

De onderhandelingen over prijzen van innovatieve geneesmiddelen mogen minder conventioneel worden. Dat zou de effectiviteit van de inkoop van deze medicijnen effectiever maken. Dat blijkt uit een onderzoek van SiRM en Common Eye, in opdracht van het ministerie van VWS.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
dure medicijnen
Foto: AdobeStock

Voormalig minister Schippers van VWS publiceerde in 2016 de ‘Visie op geneesmiddelen: Nieuwe geneesmiddelen snel bij de patiënt tegen aanvaardbare kosten’. Hierin staat het toegankelijk houden van innovatieve geneesmiddelen tegen aanvaardbare prijzen centraal. Schippers wilde onder andere dat innovatieve geneesmiddelen tegen aanvaardbare kosten en op langere termijn beschikbaar zijn. Drie jaar later concluderen SiRM en Common Eye dat de visie tot actiebereidheid bij veldpartijen heeft geleid en de druk richting de farmaceutische industrie is vergroot. Hoewel de prijzen van innovatieve geneesmiddelen iets zijn teruggedrongen, blijven ze hoog.  Er zijn duurzame oplossingen nodig om de maatschappelijk onaanvaardbare prijzen van innovatieve geneesmiddelen

0
191

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.