Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Inning eigen bijdrage verblijf ggz is onuitvoerbaar’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en GGZ Nederland willen de inning van de eigen bijdrage voor verblijf in de ggz een jaar uitstellen. Uitstel slaat een gat van 11 miljoen euro in de bezuinigingsplannen van minister Edith Schippers van VWS.
‘Inning eigen bijdrage verblijf ggz is onuitvoerbaar’

Schippers wil 593 miljoen euro besparen op de ggz. De bulk moeten komen van eigen bijdragen in de ggz en een korting op de budgetten van instellingen. De inning van de eigen bijdrage voor verblijf is een relatief klein onderdeel. Die moet 11 miljoen euro opleveren. Voor cliënten is de eigen bijdrage wel ingrijpend. Deze kan oplopen tot 1600 euro per jaar.

Inning eigen verblijf ggz is kostbaar

De brancheorganisaties voor zorgverzekeraars (ZN) en ggz-instellingen (GGZ NL) hebben het ministerie van VWS laten weten dat de maatregel in 2012 onuitvoerbaar is. Ze schrijven dat noch de systemen van zorgaanbieders noch van zorgverzekeraars zijn ingericht op het innen van de eigen bijdrage voor verblijf. Het aanpassen van deze systemen kost minimaal acht maanden. De brancheorganisaties vrezen dat invoering op zo’n laat moment bij deze doelgroep per definitie zal leiden tot een groot aantal onbetaalde rekeningen, omdat patiënten achteraf met een onbetaalbaar hoge rekening worden geconfronteerd. “De incassokosten zijn daarmee niet in proportie met het te verwachten resultaat”, aldus ZN en GGZ NL.

CAK kan eigen bijdrage verblijf ggz innen

De brancheorganisaties stellen voor om het Centraal administratiekantoor (CAK) de eigen bijdrage verblijf te laten innen. De minister heeft eerder laten doorschemeren dat er met haar te praten valt over inning door het CAK per 2013. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ontslaggolf bedreigt ggz

GGZ Nederland teleurgesteld over verlaging eigen bijdrage ggz

1 REACTIE

  1. Helaas hing de lamp op de verkeerde plek, anders was die Schippers misschien wakkergeschudt,en dan die opmerking eerst eens met de buren praten,ik geloof dat het tijd wordt dat zij opgenomen wordt in de gesloten afdeling,wel met extra budgetgebonden eigen {verplichte bijdrage} zij kan het hebben, maar weet niet waar zij over spreekt, en hoort dus niet op die stoel thuis, doch ernaast,wordt zij misschien wakkergeschudt door die lamp, gaat haar een lichtje op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.