Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie bezorgd over kleine IC-afdeling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maakt zich ernstige zorgen over de kleine intensive care-afdelingen in ziekenhuizen. Volgens de inspectie kunnen die het werk niet aan als er zware patiënten liggen. Ook is de inspectie bezorgd over de continuïteit van de zorg buiten de kantooruren.

Daarmee reageert de inspectie op uitlatingen van twee hoogleraren en de Nederlandse Vereniging van Intensivisten (NVIC) naar aanleiding van onderzoek van het televisieprogramma Nova. Zij menen dat veel te veel patiënten onverantwoord lang op kleine intensive care-afdelingen liggen.

Kleine IC’s zijn niet geschikt om patiënten langer dan drie dagen te beademen. Volgens Nova lagen vorig jaar zeker duizend patiënten zes dagen of langer in 25 ziekenhuizen op een kleine afdeling.

De hoogleraren Jan Bakker (Erasmus MC) en Armand Girbes (VUmc) stellen dat kleine IC’s in de toekomst alleen de patiënt opvangen. Daarna moeten ze zo snel mogelijk naar een geavanceerde IC in een groot ziekenhuis. Dat zal van bovenaf moeten worden geregeld, want de ziekenhuizen komen er zelf niet uit, aldus de hoogleraren. De inspectie komt nog dit jaar met een rapport, liet een woordvoerder vrijdag weten. Van minister Klink van Volksgezondheid moeten de kleine ziekenhuizen die de inspectie volgt de kwaliteit van de intensieve zorg zo snel mogelijk verbeteren. Ook kunnen ze een afdeling intensive care terugbrengen tot het niveau high care. Gebeurt dit allemaal niet dan moet de inspectie ingrijpen door te gelasten dat een afdeling intensive care niet meer als zodanig kan functioneren. (ANP)

Lees ook:

Ruwaard van Puttenziekenhuis sluit IC

Intensive care op 20 diepladers naar Enschede

VWS: ‘Bezuiniging inspectie is juist uitbreiding’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.