Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: Derde ggz-instellingen voorkomt separatie

Een derde van de ggz-instellingen voert succesvol beleid om het separeren van patiënten op de dag van opname zo veel mogelijk te voorkomen. Dit blijkt uit het rapport ‘Voorkomen van separatie van psychiatrische patiënten vereist versterking van patiëntgerichte zorg’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Aanleiding voor dit onderzoek zijn signalen dat patiënten bij hun opname soms onnodig in de psychiatrische opnameafdeling worden gesepareerd. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de bezochte opnameafdelingen wel mee doet aan de landelijke aanpak van GGZ Nederland en VWS, waarvan de uitkomsten vandaag gepresenteerd worden, maar zich toch meer moet inspannen om verdere verbeteringen te bereiken. Bij een derde van de opnameafdelingen stelden de inspecteurs vast dat er sprake is van verhoogd risico voor de patiënt. Zij moeten aantoonbaar werken aan verbeteringen. Bij SPDC Oost, waar dit jaar een patiënt overleed, is sprake van een hoog tot zeer hoog risico.

Voorbeeldafdeling

Twee instellingen doen het volgens de inspectie erg goed en kunnen worden gezien als voorbeeldafdeling. Het gaat om Spaarnepoort in Hoofddorp en Rijnaarde in Alphen aan den Rijn. Zij hebben het aantal en de duur van separaties drastisch verminderd.

Toezicht verbreden

In 2009 gaat de inspectie meer toezicht houden. Alle instellingen kunnen steekproefsgewijs een bezoek van de inspectie verwachten. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Klink wil harde norm voor separeren

Klink wil cameratoezicht in isoleercel

Gebruik isoleercellen in ggz is terug te dringen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.