Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie kan niet ingrijpen bij testen

DEN HAAG - Het Nederlandse bedrijf Occam dat in India ongeoorloofde medische testen zou hebben uitgevoerd op proefpersonen, wordt niet op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een woordvoerder maakte dat gisteren bekend.

Volgens de inspectie vallen de testen in het buitenland buiten het toezicht van de Nederlandse organisatie. Occam zou Indiërs hebben gebruikt voor de testen, zonder dat de patiënten wisten dat ze proefkonijn waren. Het ging om het testen van een nieuw type stent, een buisje dat dient om aderen kunstmatig open te houden.

’Onprofessioneel en amateuristisch’

Het bedrijf kreeg toestemming stents uit te brengen op de Nederlandse markt. De inspectie oordeelt dat die toestemming terecht is verleend. De IGZ noemt de handelswijze van het bedrijf in India onprofessioneel en amateuristisch. Het is echter aan de lokale autoriteiten daar iets aan te doen, vindt de inspectie.

Netwerk

Het televisieprogramma Netwerk besteedde eerder aandacht aan de zaak. Daarop wilden leden van de Tweede Kamer opheldering. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.