Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: Klinieken over schreef met tests

Klinieken die mensen zonder klachten medisch onderzoek aanbieden, maken zich schuldig aan strafbaar handelen. Twintig van 22 onderzochte instellingen werken ten onrechte zonder een vergunning voor 'bevolkingsonderzoek'.

Dat laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg weten in een dinsdag verschenen rapport. De instellingen handelen in strijd met de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO). De afgelopen jaren steeg het aantal bedrijven dat preventief medisch onderzoek aanbiedt sterk. De wet is op onderdelen moeilijk te handhaven, erkent de inspectie. Bedrijven die via Duitsland total body scans aanbieden en veel Nederlandse klandizie trekken, kunnen niet worden vervolgd.

Kliniek zonder vergunning

De inspectie onderzocht 22 bedrijven waarvan werd vermoed dat ze in 2007 ten onrechte zonder vergunning werkten. Zestien daarvan zijn privéklinieken, al of niet verbonden aan een ziekenhuis. Ook drie Arbodiensten zijn onderzocht. De meest voorkomende overtredingen waren dat de klinieken zogenoemde PSA-tests voor prostaatkanker aanboden (twintig bedrijven) of een (röntgen)foto van de borstkas (dertien keer). De meeste bedrijven wisten niet dat een vergunning nodig was, stelt het rapport.

Preventief onderzoek

De inspectie stelde vast dat de instellingen hun klanten niet volledig informeren over de onderzoeken en de mogelijke gevolgen. Ze vindt dat het tijd is voor een professionele richtlijn die moet waarborgen dat preventief medisch onderzoek op verantwoorde wijze plaatsvindt. (ANP)

Lees ook:

Privéklinieken stellen geschillencommissie in

Inspectie: Verbetering verpleeghuizen gaat te langzaam

IGZ gaat strenger handhaven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.