Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie laakt toezicht geneesmiddelenreclame CGR

DEN HAAG - De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) is niet actief genoeg in haar toezicht op de naleving van regels over geneesmiddelenreclame, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De CGR gaat nauwelijks zelf op zoek naar situaties die strijdig zijn met de reclameregels, maar reageert slechts op klachten en adviesaanvragen. Bovendien controleert de CGR niet of haar uitspraken worden nageleefd, aldus IGZ in het evaluatierapport over de CGR en zelfregulering geneesmiddelenreclame. Minister Hoogervorst heeft het rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De inspectie vindt dat de CGR actiever en vaker moet optreden.

CGR

De stichting is opgericht door acht partijen die betrokken zijn bij de geneesmiddelenvoorziening. Zij heeft als opdracht te controleren of de eigen bedrijfstak zich aan de reclameregels voor medicijnen houdt. Zo willen zij voorkomen dat artsen op een ongewenste manier worden beïnvloed, als ze medicijnen voorschrijven.

’Geen volwassen toezicht’

In 2004 stelde de inspectie in een rapport ook al dat de organisatie tekortschoot bij de uitoefening van haar taken. “De inspectie constateert dat er nog geen sprake is van volwassen toezicht op geneesmiddelenreclame door zelfregulering”, zo stelt de inspectie in het woensdag uitgebrachte rapport.

Wel vooruitgang

In het stuk stelt zij dat CGR de afgelopen twee jaar echter ook vooruitgang heeft geboekt. “Zo is de kwaliteit van de adviezen er op vooruitgegaan. Ook zijn de griffiegelden voor natuurlijke personen afgeschaft, wat drempelverlagend werkt voor het indienen van klachten.”

De Inspectie

De Inspectie houdt toezicht op de zelfregulering en ziet daarnaast zelf ook toe op de naleving van de reclameregels en de opsporing van overtredingen. Door gebrek aan mankracht stond dat toezicht op de reclame volgens de organisatie tijdelijk op een laag pitje.

Weer op sterkte

De Inspectie kondigde woensdag echter aan weer op sterkte te zijn, zodat de controle volledig kan worden hervat. Zo doet de organisatie de komende tijd onder meer onderzoek naar het in de markt zetten van dure cholesterolverlagers door de farmaceutische industrie en de invloed van die industrie op de totstandkoming van behandelrichtlijnen. Eind 2006 begint het ministerie van Volksgezondheid met een breed evaluatieonderzoek naar de handhaving van het Reclamebesluit geneesmiddelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.