Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie legt dwangsommen op

De Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) legt aan acht zorginstellingen een dwangsom op van 1000 euro per week. De reden: zij hebben hun jaardocument maatschappelijke verantwoording niet ingeleverd.

Eind augustus legde de inspectie al aan zeventien instellingen een last onder dwangsom op. Zij hadden hun jaardocument niet of niet volledig ingeleverd en dit zonder geldige reden. De instellingen kregen nog twee weken de tijd. Acht van hen hebben momenteel dus niet aan deze plicht voldaan.

WTZi

Op grond van de Wet toelating zorginstellingen zijn alle aanbieders van verzekerde zorg verplicht ieder jaar voor 1 juni een jaardocument maatschappelijke verantwoording in te leveren bij het CIBG, een uitvoeringsinstantie van het ministerie van Volksgezondheid. Dit betekent niet dat alleen de acht beboete instellingen hun document nog niet hebben ingeleverd. De inspectie maakt uitzonderingen, bijvoorbeeld voor Orbis. Het zorgconcern kreeg onlangs uitstel tot zestien september.

Uitstel

Een woordvoerder van de IGZ legt uit dat een zorgaanbieder uitstel krijgt als die feitelijk niet in staat is het document aan te leveren. “Bijvoorbeeld als een instelling dat jaar is overgenomen.” Meer voorbeelden kan de woordvoerder niet noemen. Over het uitstel voor Orbis kan de IGZ niets zeggen. “Wij doen geen uitspraken over individuele gevallen.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Orbis krijgt uitstel van IGZ

IGZ dreigt met dwangsommen

Inspectie kan falende arts tijdelijk schorsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.