Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt ex-orthodontisten

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek doen naar misbruik van de titel orthodontist. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geantwoord op vragen van het CDA. Veel orthodontisten laten zich als tandarts registreren omdat ze dan hogere tarieven in rekening kunnen brengen.
Inspectie onderzoekt ex-orthodontisten

Hoewel ze als tandarts geregistreerd zijn, noemen ze zich vaak nog wel orthodontist. Volgens Klink kan dit misbruik van de titel het vertrouwen van de patiënt in de gezondheidszorg schaden. Uit cijfers van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) blijkt dat 117 van de 188 orthodontisten zich inmiddels uit het specialistenregister hebben uitgeschreven.

Verschillen afgenomen

De verschillen in tarieven tussen tandartsen en orthodontisten zijn de laatste jaren al flink afgenomen, schrijft Klink, maar de tandarts is nog altijd 2,5 procent duurder. Op den duur moeten de prijzen gelijk komen te liggen, maar een plotselinge tariefverlaging voor orthodontie door tandartsen is niet wenselijk. Nu leveren tandartsen een derde van de orthodontie. Als de prijzen omlaag gaan, zouden ze daar wel eens mee kunnen stoppen. Dat zou ten koste kunnen gaan van de toegankelijkheid van deze vorm van zorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘NZa moet onderzoek orthodontisten uitbreiden’

Orthodontisten misleiden NZa massaal

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.