Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt dit najaar de kwaliteit van de medische zorg binnen asielzoekerscentra. Een woordvoerder heeft donderdag een bericht hierover in Trouw bevestigd.
Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra

Sinds vorig jaar hebben asielzoekerscentra geen eigen artsen en verpleegkundigen meer in huis. Zieke asielzoekers moeten gewoon bij de huisarts aankloppen voor hulp. In de praktijk kunnen ze een speciaal telefoonnummer bellen. Medewerkers verwijzen hen vervolgens door. De inspectie wil bekijken of het nieuwe systeem werkt.

Overlijden Somalische vrouw

Het onderzoek staat volgens de inspectie los van het overlijden van een 42-jarige zwangere Somalische vrouw, eind juni, in het asielzoekerscentrum in Leersum. Medewerkers van het centrum zouden hebben geweigerd een dokter in te schakelen, ook nadat de vrouw er diverse keren om had gevraagd. Volgens de woordvoerder wordt het overlijden van de vrouw wel meegenomen in het onderzoek. Ook het openbaar ministerie onderzoekt de doodsoorzaak.

Artsen en verpleging terug binnen muren

Volgens de MO-groep, een koepelorganisatie van organisaties voor maatschappelijke zorg, legt het sterfgeval het falen van het nieuwe systeem bloot. De organisatie wil dat de artsen en verpleegkundigen weer terugkeren binnen de muren van de asielzoekerscentra. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

GGZ-instellingen tekenen voor zorg asielzoekers

Medische zorg asielzoeker op de schop

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het nieuwe systeem werkt voor geen meter, het oude was te duur en voor een gulden middenweg heb je fantasie nodig ( geen amtenaren eigenschap). Zo’n kwetsbare groep….. aandacht moet je betalen of verdienen toch? En nu gaat de inspectie op onderzoek uit, hij is fijn! Ik heb al een hele tijd niet meer zo’n vertrouwen in de berichten over de inspectie, nu het twee levens kostte en er publiciteit aan gegeven is, nu kan het ineens wel?
    Allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang-zorg.
    Natuurlijk horen er in zo’n centrum een verpleegkundige en een arts, of je zorgt voor iemand of je doet de deur dicht.Ik ga natuurlijk vor de deerste optie, dat moge duidelijk zijn. Er is vast wel een effectieve manier te vinden om zorg te leveren!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.