Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie verbiedt verstrekken darmkankertest

Mark van Dorresteijn
Huisarts Gerben Lochorn uit de Groningse plaats Hoogezand moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg direct stoppen met het verstrekken van een gratis zelftest voor dikkedarmkanker. Dat zei Lochorn zaterdag.
Inspectie verbiedt verstrekken darmkankertest

De huisartsenpraktijk heeft de afgelopen tijd 1300 patiënten van 45 jaar en ouder een uitnodiging gestuurd om zich op kosten van de praktijk te laten testen. Lochorn nam het initiatief tot de test omdat hij niet langer wilde wachten op de landelijke invoering van een bevolkingsonderzoek. Volgens de inspectie overtrad de huisarts de wet omdat het niet is toegestaan zonder vergunning bevolkingsonderzoek naar kanker uit te voeren. Lochorn laat in een reactie weten dat hij in de veronderstelling was dat het niet om bevolkingsonderzoek, maar om individueel onderzoek ging.

Doorverwezen

In totaal hebben de afgelopen weken zo’n 500 patiënten de test opgehaald. Bij tien van hen werd bloed in de ontlasting aantroffen, wat kan wijzen op darmkanker. Zij zijn doorverwezen naar het ziekenhuis.

Vergunning

Lochorn wil nu proberen via de Gezondheidsraad een vergunning aan te vragen voor het verstrekken van de test. Hij zegt niet overwogen te hebben de testen, ondanks het verbod, te blijven uitdelen. “Dat had me mijn baan gekost”, concludeert de arts. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

KWF: Darmkankerscreening mag niet uitgesteld worden

Klink: Bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2019

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.