Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie vindt bezuiniging thuiszorg gevaarlijk

De bezuiniging op de thuiszorg, waardoor cliënten minder vaak een verpleegkundige te zien krijgen, levert risico’s op voor hun gezondheid. Dat zei hoofdinspecteur Verpleging en Chronische zorg Jenneke van Veen gisteren op een congres van brancheorganisatie ActiZ.

De afgelopen jaren hebben veel handelingen die voorheen golden als ‘verpleging’, het stempel ‘persoonlijke verzorging’ gekregen. Het gaat onder meer om zaken als sondevoeding geven, een katheter zetten of medicatie uitzetten. De lagere bijbehorende vergoeding dekt niet de kosten van een verpleegkundige. “Ik heb daar als toezichthouder grote moeite mee”, zei Jenneke van Veen, hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), tijdens de conferentie van ActiZ.

Risico’s voor de klant

Van Veen: “Verzorgenden doen hun werk vanuit een goed hart, maar zij snappen niet de verpleegkundige context waarin zij de handelingen moeten verrichten. Dat levert risico’s op voor de klant.”

V&VN: ‘Onverantwoorde situaties’

Francis Bolle van beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zegt desgevraagd dat zij het hiermee van harte eens is. “Er vallen inmiddels nog maar een paar handelingen onder de functie verpleging. Patiënten zien geen verpleegkundige meer die kijkt naar de totale mens: raakt iemand ondervoed, nemen zijn klachten toe, heeft hij begeleiding nodig? Verzorgenden moeten een verantwoordelijkheid op zich nemen die ze eigenlijk niet kunnen dragen. Ik vind het echt onverantwoord wat in de thuissituatie soms gebeurt.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Boekhoudregels verbloemen zwakte zorginstellingen

Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

Antwoord op malaise in thuiszorg

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

Thebe moet tien miljoen bezuinigen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.