Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Inspectie wil opheldering van VUmc

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat opheldering vragen aan het Amsterdamse VUmc. Dat meldt een woordvoerder van de igz aan Zorgvisie.
Inspectie wil opheldering van VUmc

Het VUmc werkt mee aan een realitytvprogramma van RTL. Daarom hangen er 35 camera’s op de spoedeisende hulp.

‘Geen reclame’

Afdelingshoofd interne geneeskunde van het VUmc, Mark Kramer, zegt dat hij wil meewerken met dit programma omdat het VUmc ‘het als haar taak beschouwt op een eerlijke manier te laten zien wat we doen.’ Kramer: “Een patiënt kan als hij de beelden thuis bekijkt vertrouwen krijgen in het ziekenhuis.” Kramer ontkent dat het gaat om reclame maken voor het VUmc, hij zou het dan op een heel andere manier hebben gedaan, zegt hij. Volgens Kramer zijn sommige beelden op een heel andere manier tot stand gekomen dan Nieuwsuur zou suggereren.

Niet in de gaten

Patiënten en familieleden worden gefilmd terwijl ze het niet in de gaten hebben. Pas achteraf wordt hen om toestemming gevraagd de beelden te mogen gebruiken voor het tvprogramma. Dat bleek woensdagavond uit een uitzending van tvprogramma Nieuwsuur. Hoogleraar medisch recht Johan Legemaate zei gisteren dat het een schending van het medisch beroepsgeheim is geschonden: “Medewerkers van een tvproducent kunnen in beeld en geluid informatie meekrijgen die behoort tot het beroepsgeheim terwijl mensen daar vooraf geen toestemming hebben kunnen geven.” Volgens medisch ethicus Erwin Companje mogen er helemaal geen burgers worden toegelaten tot de behandelkamer die daar niets te zoeken hebben, volgens hem is dat in strijd met de wet. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Lex van Lieshout

VUmc: ‘Onze IC is veilig’

VUmc verbetert aanpak intensive care

Intensive Care VUmc ‘niet veilig’

2 REACTIES

  1. de primaire taak van de Vu is betrouwbare op wetenschappelijk bewijs gegronde menselijke zorg te bieden.Kernprobleem binnen de VU is dat de medische zorg en de verpleegkundige zorg ervanren wordt als 2 aparten delen.Hierdoor onstaan veel fouten en complicaties wat de zorg duur maakt en niet betrouwbaar.
    Binnen alle lagen van de VU is het noodzakelijk, dde drie kernwaarden weer te gaan verbinden, namelijk verantwoordelijkheid, de menselijke maat en moed

  2. Lees alle reacties
  3. Het lijkt me belangrijk dat patiëntenrechten goed gerespecteerd worden. Zowel het EVRM als de WBGO bevatten duidelijke bepalingen over het recht op eerbiediging van privé leven en het verstrekken van de inlichtingen over patiënt aan anderen. Meer daarover is te lezen in o.a. ‘Gezondheidsrecht’ van Engberts e.a.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.