Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie wil zorg aan zorgmijders stimuleren

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Het aanbod aan zorg voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen die geen zorg willen, moet beter. Niet elke regio beschikt over een ambulant team dat actief zorg aanbiedt en ook afspraken tussen de verschillende zorgaanbieders ontbreken nog.
Inspectie wil zorg aan zorgmijders stimuleren
Foto: Roos Koole

Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg na onderzoek bij ruim 95 procent van de centrumgemeenten, GGD’en en instellingen voor GGZ en verslavingszorg.

Afspraken

De Inspectie vindt dat er in elke regio afspraken nodig zijn tussen centrumgemeenten, GGD’en en instellingen voor GGZ en verslavingszorg over tijdige signalering, toeleiding en zorgverlening aan deze doelgroep. Daarnaast zijn ambulante teams volgens het model van Assertive Community Treatment (ACT) of Functie (of flexibel) Assertive Community Treatment (FACT) nodig.

FACT-team

Deze (F)ACT-teams bieden integrale en outreachende zorg aan mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.  In 36 van de 43 onderzochte regio’s zijn inmiddels regiodekkende teams werkzaam. Ongeveer een kwart van deze teams is gecertificeerd. Uitbreiding van het aantal (F)ACT-teams is noodzakelijk om de gehele doelgroep te kunnen bereiken, zegt de Inspectie. GGD’en moeten een voortrekkersrol vervullen bij het monitoren van de zorgmijders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.