Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intensive care voor kinderen VUmc sluit definitief haar deuren

Redacteur Zorgvisie
De tijdelijke opnamestop van afdeling Intensive Care Kinderen van locatie VUmc is omgezet in een definitieve sluiting. ‘Een moeilijk, maar niet anders te nemen besluit’, aldus het VUmc.
Vumc600anpremkodewaal
ANP Remko de Waal

Het Amsterdam UMC bracht begin juli het bericht naar buiten dat tot september geen opnames zouden worden gedaan op de afdeling Intensive Care Kinderen op de locatie VUmc. Door het nijpend tekort aan kinder-IC-verpleegkundigen heeft het Amsterdamse umc nu besloten de deuren van de afdeling definitief te sluiten. De afdeling Intensive Care Kinderen op locatie AMC blijft wel open en breidt zelfs haar capaciteit uit.

Opvang en stabilisatie voor acuut ziek kind

De definitieve sluiting geldt alleen voor de afdeling Intensive Care Kinderen, de overige onderdelen van de Kinderafdeling blijven geopend voor alle opnames, zowel gepland als acuut. Ook de Intensive Care Volwassenen is gewoon geopend. In het VUmc houdt wel de mogelijkheid voor opvang en stabilisatie van een acuut instabiel ziek kind, wanneer het op de locatie binnenkomt. ‘Daarvoor is de shockroom van de seh beschikbaar’, aldus het VUmc. Het ziekenhuis verwacht dat wanneer een patiënt stabiel is, het naar elders wordt vervoerd indien het niet op de gewone kinderafdeling kan worden opgenomen.

In reactie op berichtgeving over de opnamestop in de media laat minister Bruno Bruins in een Kamerbrief weten dat het umc een alternatief zoekt voor de operaties waarvan uitstel geen schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid van de patiënt. ‘Het VUmc zoekt hiervoor actief de samenwerking met andere ziekenhuizen en verzekeraars in de regio.’

Landelijk personeelsprobleem

Het tekort aan gespecialiseerde IC-kinderverpleegkundigen is een landelijk en nijpend probleem. Het probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door een lage instroom. Vanwege het specialistische karakter van het beroep duurt de opleiding lang. Voordat men de opleiding tot kinder-IC verpleegkundige kan volgen, moet men eerst een diploma verpleegkunde hebben gehaald en een vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige hebben gedaan. Een opleiding duurt dan ook zo’n 6,5 jaar.

Binnen Amsterdam UMC zijn in totaal tien opleidingsplaatsen voor IC-kinderverpleegkundigen. ‘Door een gebrek aan kandidaten zijn deze plaatsen helaas niet altijd ingevuld. De beschikbare capaciteit van IC-kinderverpleegkundigen wordt landelijk gedeeld, er wordt in het landelijk netwerk al nauw samengewerkt’, meldt het VUmc.

Het Capaciteitsorgaan

In de Kamerbrief schrijft minister Bruins over het personeelstekort: ‘Landelijk gezien stelt het ministerie van VWS voldoende opleidingsplaatsen beschikbaar voor medisch specialisten. Voor het opleiden van medisch specialisten, medisch ondersteunend personeel en gespecialiseerde verpleegkundigen zorgt het ministerie van VWS voor de juiste randvoorwaarden met kostendekkende financiering op basis van goede ramingen van het Capaciteitsorgaan. Landelijk gezien zijn er voldoende kinderartsen. Ziekenhuizen hebben in de afgelopen jaren echter te weinig medisch ondersteunend personeel en gespecialiseerd verpleegkundigen opgeleid. Daarom is in het Hoofdlijnenakkoord MSZ onder andere afgesproken dat ziekenhuizen meer gaan opleiden conform de ramingen van het Capaciteitsorgaan.’

IC voor kinderen

Op de afdeling intensive care kinderen van het Amsterdam UMC worden kinderen, in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, opgenomen die ernstig ziek zijn. Deze kinderen hebben intensieve zorg en continue bewaking nodig. Dit kan veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, na een zwaar ongeval of na een grote operatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.