Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internationale gezondheidscrisis Ebola: wat betekent dat voor Nederland?

Hester Hinloopen
Het International Health Regulations Emergency Committee, onderdeel van de WHO, luidde op 17 juli de noodklok wegens de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. De uitbraak duurt al ruim een jaar, en met inmiddels ruim 1700 overleden patiënten is de virusziekte nog lang niet onder controle. Tevens worden ebolapatiënten gedetecteerd in nieuwe gebieden in deze regio. Dit leidde ertoe dat de commissie een internationale gezondheidscrisis heeft uitgeroepen.
Minister Bruins

Volgens de directeur-generaal van de WHO is het de hoogste tijd dat de wereld de ernst van de situatie inziet, en de inspanningen verdubbelt. ‘We moeten eensgezind samenwerken met Congo om een eind te maken aan deze uitbraak en een beter functionerende gezondheidszorg te realiseren. Er is al bijna een jaar buitengewoon veel werk verzet onder de moeilijkste omstandigheden. We zijn het aan al deze hulpverleners verplicht er mede de schouders onder te zetten’.

‘Kans op verspreiding in Europa zeer klein’

De commissie maakt zich zorgen over de mogelijke verdere verspreiding van de uitbraak binnen Congo en buurlanden in de regio zoals Rwanda en Oeganda, en roept op tot een meer intensieve en gecoördineerde aanpak om de risico’s te beperken. De kans op verspreiding op nationaal en regionaal niveau acht de commissie heel groot. Op mondiaal en Europees niveau is dit risico vooralsnog laag, zo blijkt ook uit de vijfde Rapid Risk Assessment van ECDC. De enige mogelijkheid voor verspreiding in Europa, is via een geïnfecteerd persoon die naar Europa reist. Aangezien er geen directe vluchten vanaf het uitbraakgebied naar Europa zijn, is de kans hierop erg klein, schreef minister Bruno Bruins onlangs in een Kamerbrief.

Nederlanders in het uitbraakgebied

Momenteel zijn werknemers van Nederlandse ngo’s werkzaam in het uitbraakgebied. De Landelijke Coördinatie Infectiebestrijding, onderdeel van het centrum infectieziektebestrijding van het RIVM, heeft afspraken gemaakt met deze ngo’s. Zo worden werknemers na terugkomst in Nederland gemonitord met medewerking van de GGD’en. Zij kunnen zo nodig in een hiervoor aangewezen UMC worden opgenomen. Ook zijn er speciale ambulanceteams op afroep beschikbaar, en kunnen antivirale middelen met spoed besteld worden indien nodig. In het landelijk platform preparatie voor groep A-ziekten zijn de eisen vastgesteld waar een behandelcentrum voor ebola aan moet voldoen.

Isolatieverpleging

Het RIVM meldt op haar website hoe ebola wordt bestreden als het toch naar Nederland zou komen. Bij verdenking van een besmetting met ebola, of een soortgelijk virus, is een arts verplicht dit te melden bij de GGD. Vervolgens brengen het RIVM en de GGD alle contacten van de betrokkene in kaart, en wordt hun gezondheid drie weken lang in de gaten gouden. Wanneer zij ebola-symptomen ontwikkelen worden zij direct in isolatie verpleegd om verspreiding tegen te gaan. Eerste opvang en triage wordt op alle locaties gedaan waar een patiënt zich kan presenteren (huisartsen, HAP, SEH, etc.). Als uit triage blijkt dat een patiënt aan de casus definitie voldoet, zal de patiënt omdat de behandeling zeer intensief en complex is naar een van de aangewezen UMC’s worden verwezen, waar verdere diagnostiek, behandeling, isolatie en verpleging uitgevoerd kunnen worden.

Ook heeft het RIVM een aantal maatregelen op een rijtje gezet voor reizigers naar de regio van de uitbraak.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.