Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Internetconsult voorkomt driekwart ziekenhuisverwijzingen

Door consulten via internet tussen Nederlandse huisartsen en dermatologen hoeft driekwart van de patiënten met huidklachten niet doorverwezen te worden naar een specialist in het ziekenhuis. Dat blijkt uit het onderzoek van promovendus Job van der Heijden aan het AMC in Amsterdam.
Internetconsult voorkomt driekwart ziekenhuisverwijzingen

Met zogenoemde TeleDermatologie kan fors bespaard worden op de stijgende kosten in de zorg. Bovendien worden ernstige huidziekten zoals eczeem, infecties of goedaardige tumoren eerder ontdekt en kunnen spoedgevallen sneller worden doorverwezen.

Consulten

Tussen 2007 en 2010 verdrievoudigde het gebruik van TeleDermatologie. Inmiddels maken meer dan 5000 huisartsen en 300 dermatologen er gebruik van. Van der Heijden onderzocht samen met anderen de effecten van 37.000 teleconsulten die ruim 1800 huisartsen tussen 2007 en 2010 verrichtten met 166 dermatologen in ziekenhuizen. Via internet stellen de huisartsen vragen, melden bijzonderheden over de patiënt en sturen digitale foto’s mee. De dermatologen reageren gemiddeld binnen 4,6 uur. Daardoor hoefde uiteindelijk 74 procent van de patiënten die de huisarts wilde doorverwijzen naar een specialist, niet naar het ziekenhuis.

Second opinion

In de groep die de huisarts aanvankelijk niet wilde verwijzen, maar voor wie hij toch voor advies een teleconsult vroeg, werd 16 procent van de patiënten na zo’n second opinion alsnog doorverwezen voor een afspraak in het ziekenhuis. Die mensen hadden anders langer moeten wachten of hun kwaal was pas later ontdekt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees het artikel in het Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Online videoconsult bespaart Alzheimerpatiënt reistijd

E-consult bij kanker in MC Haaglanden

‘Beeldconsult ontlast noodartsen’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.