Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internettherapie zonder begeleiding helpt niet

Mark van Dorresteijn
Onbegeleide internettherapie tegen ernstige depressies is niet effectief. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Esther de Graaf aan het Erasmus MC.
Internettherapie zonder begeleiding helpt niet

De gezondheidswetenschapper deed onderzoek onder ruim driehonderd vrij ernstig depressieve mensen. Zij vergeleek de resultaten van de onbegeleide zelfhulp via kleurjeleven.nl met de zorg door de huisarts en met een combinatie van online zelfhulp en huisartsenzorg. In alle gevallen was de afname van de klachten marginaal. “Ik denk dat meer onderzoek nodig is voor wie zelfhulp wel geschikt is en voor wie niet”, zegt De Graaf. “Een eerder onderzoek van Viola Spek naar kleurjeleven was wél veelbelovend, maar dat waren mensen met minder ernstige klachten.”

Zelfhulp

it eerder onderzoek blijkt dat online zelfhulp met begeleiding – waarbij de therapeut checkt of de patiënt de opdrachten correct uitvoert – wel effectief is. “Zodra er enige begeleiding is, is er geen verschil in effectiviteit met face-to-face-therapie”, zegt Pim Cuijpers van de VU, die onlangs alle onderzoek naar zelfhulp statistisch heeft doorgelicht. Met de ernst van de depressie heeft het volgens hem niets te maken. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

‘Online behandeling boulimia verkleint drempel’

Therapie via internet rukt op

NZa stelt ‘nieuwe’ ggz-prijzen vast

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.