Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Investeringen zorg lopen terug

Mark van Dorresteijn
Zorgorganisaties hebben in 2014 fors minder geïnvesteerd. Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) verleende in 2014 circa 436 miljoen euro aan garanties. In 2013 was dat nog 754 miljoen euro. Verder daalt de totale garantie-omvang en staan meer zorginstellingen onder toezicht. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2014 van het WFZ.
Investeringen zorg lopen terug

Het totaal aan langlopende garanties door het WFZ kwam in 2013 neer op 8.695 miljoen euro. Een jaar later ligt dit bedrag op 8506 miljoen. Een afname van 189 miljoen (-2,2 procent). Dit is voor het eerst sinds het bestaan van het WFZ dat de totale garantie-omvang afneemt. Het WFZ wijt de daling aan twee oorzaken. Ten eerste zorgen de beleidsmatige- en financiële vooruitzichten voor meer onzekerheid in de zorg. Ten tweede worden investeringsplannen kritischer beoordeeld door het WFZ en banken vanwege toenemende risico’s in de zorg. De verwachting is dat de daling zal voortzetten.

Risicovolle zorgorganisaties

Het waarborgfonds kijkt ook naar de risico’s die deelnemers lopen. In 2014 zijn er 35 zorgorganisaties die risico’s lopen (30 in 2013), dit is bijna elf procent van het totaal aantal deelnemers. Bij 30 van deze 35 deelnemers worden de financiële ontwikkelingen op basis van kwartaal- of halfjaarrapportages gevolgd. Bij 20 van deze 35 deelnemers is de mogelijkheid om nieuwe leningen te kunnen borgen voorlopig opgeschort. 10 van de deelnemers bevinden zich in de categorie ‘rood’, de meest risicovolle deelnemers. Zij kenmerken zich door acute liquiditeitsproblemen, meerjarig aaneengesloten negatieve exploitatieresultaten, een plotselinge onbalans in de exploitatie van zodanig grote omvang dat deze een bedreiging vormt voor de continuïteit van de organisatie, en/of een zeer zwak of negatief eigen vermogen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.