Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering dbc’s in ggz loopt vertraging op

DEN HAAG - Minder dan de helft van de ggz-instellingen is in staat per 1 juni informatie over diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) aan te leveren aan het DBC informatie systeem (DIS). Dat blijkt uit het zojuist verschenen onderzoeksrapport 'Met de wind in de rug' over de invoering van dbc’s in de ggz.

Het rapport Met de wind in de rug stelt dat invoering van dbc’s in de ggz op stoom is maar nog wel wat extra wind in de rug kan gebruiken. Zo wordt door het ministerie van VWS aanlevering van dbc-informatie aan het DIS per 1 juni 2006 als een belangrijke “mijlpaal” omschreven. Dit is noodzakelijk om per 1 januari 2007 op basis van dbc’s te kunnen declareren. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de ggz –instellingen pas in oktober deze informatie leveren. Onlangs is overigens besloten om het declareren op basis van dbc’s met een jaar uit te stellen.

Software

Zwakke schakel bij de invoering van dbc’s in de ggz blijkt de software te zijn, aldus het onderzoeksrapport. Bij de 36 bezochte ggz-instellingen zijn vijftien verschillende ict-systemen aangetroffen.

Een dergelijke diversiteit aan ict-leveranciers vereist een heldere en duidelijke aansturing. Die blijkt er echter niet te zijn. Het gevolg is dat ggz-instellingen veel tijd kwijt zijn met het testen en aanpassen van ict-systemen. “Een centrale regiefunctie wordt hierbij node gemist”, aldus het onderzoeksrapport. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.