Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

iPad op operatiekamer in AVL

Mark van Dorresteijn
Chirurgen in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) werken als een van de eerste in Nederland met een iPad op de operatiekamer. Met de iPad kunnen de chirurgen uitzaaiingen in de lever beter in beeld brengen.
iPad op operatiekamer in AVL
Foto: AVL

Vooralsnog gaat het om een proef met nieuwe beeldvormende technieken. Hierbij worde de iPad ingezet. Door nog beter inzicht in de driedimensionale structuur van de lever kunnen complicaties en het achterblijven van tumorweefsel zoveel mogelijk voorkomen worden.

Driedimensionale structuur

‘Onze eerste experimenten geven veelbelovende driedimensionale reconstructies en laten de lever met daarin de toe- en afvoerende bloedvaten evenals de te verwijderen uitzaaiingen duidelijk zien’, stelt Koert Kuhlmann, fellow chirurg bij het AVL. Hij is samen met de IT-afdeling aanjager van deze proef. ‘Deze reconstructies van de lever gebruiken we vervolgens om tijdens de operatie beter inzicht te krijgen in de driedimensionale structuur van de lever, de vitale structuren in de lever en de exacte positie van de te verwijderen uitzaaiingen. Hiervoor worden de reconstructies op een iPad ingelezen die vervolgens steriel wordt ingepakt en door de chirurg tijdens de operatie zelf kan worden bediend.’

Steriel ingepakt

De eerste proef eind vorig jaar was succesvol in het AVL. Chirurgen bleken door de betere interactie met de driedimensionale beeldvorming in staat om de uitzaaiingen te lokaliseren en om vitale structuren te ontwijken tijdens een operatie. Het werken op een steriel ingepakte iPad heeft als voordeel dat de chirurg geheel geconcentreerd kan blijven op het operatiegebied bij de patiënt. Voorafgaand aan een leveroperatie wordt uitgebreid beeldvormend onderzoek verricht. De beschikbaarheid daarvan tijdens de operatie zelf is nu beperkt. ‘In de huidige situatie kunnen enkel tweedimensionale CT-scans worden ingezien op een computer in de hoek van de operatiekamer. Tijdens de operatie kan deze alleen bediend worden door de OK-verpleegkundige op aansturing van de chirurg, die tijdens de operatie steriel moet blijven. Met behulp van de steriel ingepakte iPad, voorzien van Osirix software die CT-scans omzet naar 3D-beelden, kan de chirurg zelf intuïtief de beeldvorming bedienen en driedimensionaal inzien’, aldus Kuhlmann.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.