Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IVM vernieuwt meldpunt medicijnen

Mark van Dorresteijn
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft de website Meldpunt Medicijnen vernieuwd. Het aantal meldingen moet hierdoor vergroten.
IVM vernieuwt meldpunt medicijnen

Het Meldpunt Medicijnen verzamelt sinds 2004 ervaringen met medicijnen en maakt inmiddels 12.000 meldingen inzichtelijk op de website. Doordat alle mogelijke problemen kunnen worden gemeld, zoals met de verpakking, bijsluiter, gebruiksgemak, bijwerkingen, verkrijgbaarheid of de vergoeding, krijgen medicijngebruikers praktische informatie over de medicijnen die ze gebruiken.

Meldacties

Het Meldpunt Medicijnen heeft geregeld meldacties om problemen met medicijnen in kaart te brengen, bijvoorbeeld over antidepressiva of bloeddrukverlagers. De website is gekoppeld aan een landelijke database van medicijnen en wordt maandelijks geüpdatet zodat ook de ervaringen met nieuwe medicijnen gedeeld kunnen worden.

Praktische problemen

Ongeveer 65 procent van de ervaringen die gedeeld worden, gaan over bijwerkingen. 20 procent van de meldingen gaat over een praktisch probleem zoals problemen met de verpakking of de bijsluiter. Het Meldpunt Medicijnen kaart deze problemen indien nodig aan bij de fabrikant van het medicijn. Tweederde van de melders is een vrouw en ruim de helft van de melders is ouder dan zestig jaar. Eén op de tien meldingen betreft een ervaring met antidepressiva, maar het Meldpunt Medicijnen krijgt ook veel meldingen over cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en antibiotica.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.