Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

JBZ haalt gelijk bij Gerechtshof

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In een hoger beroepszaak stelt het Gerechtshof in Den Bosch het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het gelijk. Het JBZ mocht de samenwerking met softwareproducent Alert eenzijdig opzeggen.
JBZ haalt gelijk bij Gerechtshof
Foto: ANP/Koen Suyk

Epd

Het JBZ beëindigde in 2011 de samenwerking met het Portugese softwarebedrijf Alert. Drie jaar daarvoor koos het JBZ voor Alert omdat het wilde toe werken naar een volledig papierloos ziekenhuis. Daarvoor was aanpassing van het epd-systeem aan de Nederlandse wet- en regelgeving nodig en toespitsing op de werkwijze in Nederlandse ziekenhuizen. Het grootste deel van het nieuwe systeem had af moeten zijn bij de verhuizing van het JBZ naar het nieuwe ziekenhuis. Dat lukte niet omdat het product dat Alert moest leveren  nog niet geschikt was om er al mee te kunnen werken.

Alert

In 2013 oordeelde de rechtbank dat het JBZ het contract met Alert niet had mogen ontbinden. Het JBZ zou onvoldoende aannemelijk hebben gemaakt waarom Alert tekort was geschoten . Het Gerechtshof vindt de grieven van het JBZ nu wel degelijk gegrond. De Raamovereenkomst met Alert liep af op 1 januari 2012, uiterlijk dan had het systeem live moeten gaan. In oktober 2011 was volgens het JBZ duidelijk dat deze datum niet zou worden gehaald. Alert vindt dat de implementatie nog wel had kunnen lukken en bovendien verkeerde  het door eerdere correspondentie in de veronderstelling dat het nog een nieuwe kans zou krijgen. Volgens het Gerechtshof had Alert echter deze kans al gemist.

Schadeclaims

Het JBZ eiste ruim 24 miljoen euro van Alert. In hoger beroep heeft het JBZ deze schadeclaim beperkt tot 1,5 miljoen euro.

Personeel

Het ziekenhuis  had een zeer groot deel van het administratief en secretarieel personeel willen ontslaan na ingebruikname van het nieuwe systeem. Alert zegt hier nooit van op de hoogte te zijn gesteld en ‘acht zich niet achteraf aansprakelijk voor schade die is gebaseerd op het niet kunnen uitvoeren van een plan dat nooit met haar is gedeeld.’

Uitspraak

De uitspraak van 17 februari is een tussenvonnis. Het JBZ krijgt nog de gelegenheid om te reageren op het verweer van Alert over de vermeende schade. Op 17 maart is de volgende zitting.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.