Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jeroen Bosch wekt zelf radioactieve stof op voor hartonderzoek

Mark van Dorresteijn
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wekt sinds mei zelf het radioactieve element rubidium op. Als eerste in Nederland kregen zij toestemming om de radioactieve stof zelf te produceren voor hartonderzoek.
Jeroen Bosch wekt zelf radioactieve stof op voor hartonderzoek

Nucleair geneeskundige Roel Claessens wacht al jaren op de vergunning voor het gebruik van de generator die hij zelf bouwde. Sinds mei zijn 200 patiënten met hulp van rubidium onderzocht. De ervaringen zijn volgens verwachting.

Rubidium

Rubidium is nog niet geregistreerd maar vanwege ervaringen in het buitenland staat de inspectie het gebruik toe. De methode is al jaren gangbaar in de Verenigde Staten maar in Europa werken nog maar een paar ziekenhuizen met rubidium.

Van zes uur naar dertig minuten

Claessens zegt dat onderzoek met rubidium sneller en beter is. Hartpatiënten krijgen een kleine hoeveelheid toegediend. Met een PET-scanner is snel de doorbloeding van het hart te controleren. De beelden zijn beter dan die met een traditionele gammacamera worden gemaakt. Het onderzoek duurt nog slechts een half uur, tegenover zes uur voorheen.

Handelsvergunning

Het volgende doel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een handelsvergunning zodat de generator uitgeleend of gebouwd kan worden voor meer ziekenhuizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.