Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jet Bussemaker (RVS): ‘Artsen, kom uit je bubbel’

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
Artsen richten zich te veel op het beter maken van ernstig zieke patiënten, terwijl de gezondheidsproblemen vaak een oorsprong hebben in andere domeinen: arbeidsperspectieven, woningmarkt en de leefomgeving. Dat stelt de RVS in het essay ‘Gezondheidsverschillen voorbij’. Raadsvoorzitter Jet Bussemaker: ‘Ik zou het niet gek vinden als artsen zich in de toekomst gaan bemoeien met de inrichting van de leefomgeving.’
RVS-voorzitter Jet Bussemaker
Foto: Paul Tolenaar
Premium

De gezondheidsverschillen tussen mensen met

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Eens!
   De reactie van Corine Rodenburg is ook mijn verhaal en mijn betoog. De Achterhoek en andere regio’s zetten nu echte stappen naar een structureel gezonde leefomgeving. Elke regio zijn eigen preventieakkoord. Kom op Nederland.
   De GGD’en zijn belangrijke aanduwers, die moeten van hun wethouders de ruimte krijgen de preventie akkoorden te bevorderen.

  2. Lees alle reacties
  3. Samenwerking tussen de verschillende domeinen is zeker essentieel om de stijgende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. Focus moet hier inderdaad niet alleen op zorg, maar juist ook op leefomgeving en leefomstandigheden. Menzis zet zich al jaren intensief in om iedereen – ook mensen met een kleine beurs – te voorzien van goede en betaalbare zorg. Dat gaat wat ons betreft verder dan alleen het bieden van een zorgverzekering. In de regio’s waar de meeste verzekerden van ons wonen, hebben we een kwalitatief goed en breed netwerk van zorgaanbieders, maatschappelijke organisaties en andere relevante spelers opgebouwd. Dat netwerk kunnen we gebruiken om voor de groep verzekerden in de minimapolis concrete afspraken te maken in samenwerking met gemeenten. Zo gaan we samen met gemeente Den Haag en GGDH aan de slag met de preventie coalitie. Hebben we op 9 juli met zo’n 50 Achterhoekse partners het Preventieakkoord Achterhoek getekend waar we gezamenlijk inzetten op het terugdringen van roken, overgewicht en probleemdrinken én het geluk van inwoners uitbouwen. En hebben we 2020 uitgeroepen tot het decennium van preventie en leefstijl.
   Ook onze regiobeelden stellen wij op in samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties, huisartsen, gemeenten en patiëntenverenigingen uit de regio. De regiobeelden worden dan ook pas gepubliceerd op het moment dat alle partijen hier achter staan en er gezamenlijk urgentiebesef is. Met als volgende stap te komen tot een gezamenlijke regiovisie waarin antwoord wordt gegeven op vragen als: hoe gaan we concreet inzetten op leefstijlverbetering, digitalisering en innovatie, zodat inwoners meer invloed krijgen op hun gezondheid? Wanneer we nu keuzes maken voor een gezonde leefstijl en het versterken van leefkracht, plukken we daar over 20 jaar de vruchten van.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.