Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jeugd niet meer terecht bij eigen psycholoog

Jongeren en kinderen kunnen vaak niet meer terecht bij hun eigen vertrouwde psycholoog. Omdat de gemeente voor jeugdhulp enkel contracten heeft met psychologen binnen de woongemeente. Aldus het Nederlands Instituut van Psychologen.
Jeugd niet meer terecht bij eigen psycholoog
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Aanbieders van gespecialiseerde jeugdhulp ontvangen vaak cliënten uit het hele land, sommigen hebben daardoor te maken met 150 verschillende gemeenten. Onder de Zorgverzekeringswet was het mogelijk om verwezen te worden naar een gespecialiseerde hulpverlener elders in het land. Het afgelopen jaar konden cliënten, dankzij het overgangsrecht, hulp blijven ontvangen van dezelfde behandelaar die ze op 31 december 2014 hadden. Dit overgangsrecht vervalt echter in december 2015.

Enquête

Nu al blijkt uit onderzoek van het NIP dat jongeren niet meer terecht kunnen bij hun eigen vertrouwde psycholoog, omdat de gemeente alleen zorgcontracten sluit met psychologen binnen de eigen gemeente. Op haar website schrijft het NIP op basis van hun enquête: ‘Resultaten laten zien dat aanbieders niet met alle gemeenten, waaruit hun cliënten afkomstig zijn, ook daadwerkelijk een contract (kunnen) afsluiten. Redenen die aanbieders noemen om geen contract af te sluiten met een gemeente waaruit zij wel cliënten ontvangen zijn onder meer het lage aantal cliënten uit een gemeente of het feit dat de aanbieder niet tot het kernwerkgebied van deze gemeente behoort en daarom geen contract af kan sluiten. Ook geeft een groot aantal aanbieders aan dat ze geen contract zijn aangegaan omdat ze het niet eens zijn met de contracteervoorwaarden. Dat betekent dat ze alleen zelfbetalende nieuwe cliënten kunnen bedienen. Dat valt echter geheel buiten de scope van de Jeugdwet.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

2 REACTIES

  1. het basisprobleem is en blijft dat de zorgvrager niet de (financiële) regierol heeft, maar afhankelijk is van beslissingen over zorgcontracten die niet primair om zorginhoudelijke redenen worden gesloten, maar om financiële. en van autoriteiten die zich meer zorgen maken over de macroeconomische betaalbaarheid van de zorg voor belastingbetalers en verzekerden, dan over de betaalbaarheid van kwalitatief goede zorg voor mensen, die zorg nodig hebben.
    en helaas moeten we constateren, dat de belastingbetaler zich onvoldoende lijkt te realiseren dat veel zorg waar hij nu niet voor hoeft te betalen, er niet (meer) zal zijn als hij die zorg onverhoopt ooit nodig mocht hebben. er wordt kennelijk te weinig mensen zorg onthouden, omdat zij daarvoor in hun polis onvoldoende verzekerd waren.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.