Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jeugdzorg Zuidoost Utrecht komt 15 miljoen te kort

Redactie Zorgvisie
De vijf gemeenten die samen de regio Zuidoost Utrecht vormen, hebben 15 miljoen euro te weinig om de jeugdzorg vanaf volgend jaar te kunnen betalen. Dat komt omdat met name in Zeist en Utrechtse Heuvelrug veel instellingen staan waar kinderen uit het hele land worden opgevangen, terwijl de gemeenten daarvoor geen extra geld van het Rijk krijgen.
Jeugdzorg Zuidoost Utrecht komt 15 miljoen te kort

De vijf gemeenten kunnen door het ‘in grote mate onvoldoende budget’ geen afspraken maken met zorgaanbieders, schrijven zij in een brandbrief die dinsdag is verstuurd aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Jeugdzorg

Vanaf 2015 draagt het Rijk alle taken op het gebied van jeugdzorg over aan de gemeenten. Die krijgen daarvoor een budget, dat is gebaseerd op het aantal kinderen per gemeente dat in de jeugdzorg zit. Omdat het om een ingewikkelde taak gaat, gaan veel gemeenten samenwerken. Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug doen dat ook.

Gesloten instellingen

In de regio Zuidoost Utrecht zijn onder andere verschillende gesloten jeugdinstellingen gevestigd voor jongeren die door de rechter uit huis worden geplaatst. ‘Dat zijn jongeren uit het hele land die na behandeling weer teruggaan naar de gemeente waar ze vandaan komen. Het budget houdt geen rekening met deze zware en dure vormen van jeugdhulp’, schrijven de gemeentebesturen. Het Utrechtse provinciebestuur en de zorgaanbieders in de regio onderschrijven de brief aan Van Rijn.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.