Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Joep Vandenbergh

inkoper ziekenhuizen, UVIT, aandachtsgebied buitenland

Was het bericht dat het Maastricht UMC intensief ging samenwerken met de Universiteitskliniek Aken voor u een verrassing?

Op zich niet. Het academisch ziekenhuis in Maastricht werkt al jaren samen met Aken op onderdelen van de zorg. Dat is ons bekend. Wij hebben dat ook altijd gefaciliteerd. Bijvoorbeeld de kinderhartchirurgie, daarvoor verwees het Maastricht UMC al naar Aken. Of het AZM verrekent dat met het andere ziekenhuis.

Hoe regelen jullie dat voor de verzekerden van UVIT?

Wij sluiten contracten met buitenlandse ziekenhuizen. Wij volgen de patiënt en vervolgens gaan wij dat faciliteren door contracten af te sluiten en de administratieve rompslomp weg te nemen.

Wat vindt u van het initiatief?

Op zich staan we positief tegenover het initiatief. Wat in de pers is gekomen, is niet met ons afgestemd. Ik hoorde het zelf even voordat de persconferentie begon. Wij staan hier open minded tegenover.

Gaat u met hen samenwerken?

We gaan met ze in gesprek, net als met andere ziekenhuizen. Daarna moeten wij ons een beeld vormen: Wat betekent het voor de klant?

Wij zijn voorstander van innovatie en dit is een interessant initiatief. Oude ingrepen, als dotterbehandelingen, zijn uitontwikkeld. Die gaan nu de periferie in. Je ziet dat deze academische ziekenhuizen zich nu richten op de complexere ingrepen.

Wat betekent het voor de kosten?

Prijs speelt natuurlijk wel een rol. Wij kunnen dat prima vergelijken want we hebben ook ziekenhuizen gecontracteerd in België.

Is het nieuwe ziekenhuis echt nodig?

Ik kan niet inschatten of je nieuwbouw nodig hebt of dat je beter op bestaande locaties zou kunnen uitbreiden. De vraag is: hoe gaan ze dat financieren? Tegenwoordig is alles mogelijk. Verzekeraars deden vroeger alleen aan verzekeren. Nu kan iedereen investeren, wij ook. Maar we hebben nog geen gesprekken gehad daarover.

(Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Meer interviews over het Duits-Nederlandse initiatief:

René Seijben, CEO Avantis

Rien Pijnenburg, CZ Manager sector medisch specialistische zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.