Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Jonge Orde vreest macht zorgverzekeraars

Ik maak me zorgen over de mate waarop de invloed van zorgverzekeraars toeneemt en tegelijkertijd de keuzevrijheid voor patiënten wordt beperkt. Dat schrijft bestuurslid Suzanne Witjes van De Jonge Orde in een opiniestuk.
Jonge Orde vreest macht zorgverzekeraars
Foto: AVL

In het opiniestuk dat dinsdag in het Financieele Dagblad is gepubliceerd, waarschuwt Witjes voor het verwijderen van de restitutiepolis uit de basisverzekering en het beperken van de vrije artsenkeuze. De bestuurder van de beroepsvereniging voor aankomend medisch specialisten vraagt zich af hoe de overheid de macht die ze geeft aan zorgverzekeraars bij de selectieve zorginkoop kan legitimeren.

Restitutiepolis
Witjes schrijft: ‘De combinatie van het verwijderen van de restitutiepolis uit de basisverzekering en het aanpassen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet leidt tot een onwenselijke beperking van de keuzevrijheid van burgers. Wij, jonge medici, vinden dat het maatschappelijk belang van keuzemogelijkheden van zorggebruikers niet verdrongen mag worden door het maatschappelijk belang van een doelmatig zorgstelsel. Er is beter evenwicht nodig tussen kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.’

3 REACTIES

  1. De zorgen van mw. Witjes zijn heel legitiem. Immers noch het collectief van de ziekenhuizen noch het collectief van de medisch specialisten is de afgelopen decennia in staat gebleken zelf de regie over de zorg in handen te nemen. Het respect van de politiek voor de zorg, de onderhoudsdienst van de kennisintensieve BV Nederland, is volledig verkwanseld door onderlinge strijd, zowel tussen koepels van ziekenhuizen en van medisch specialisten, tussen bestuur en staven in ziekenhuizen als tussen ziekenhuizen en medisch specialisten onderling in eigen kring. Kortom: eigen schuld!

  2. Lees alle reacties
  3. De zorgen van mw. Witjes zijn volkomen terecht. Maar zorgaanbieders (waaronder medici) en zorgverzekeraars vechten een strijd uit waarbij het belang van de zorgvrager/ patiënt/ klant/ burger nauwelijks wordt behartigd: zowel de zorgaanbieder als de zorgverzekeraar wordt geprikkeld door winst. De winst van zorgaanbieders stijgt bij zoveel mogelijk dure behandelingen, wat voor de patiënt niet per definitie de beste behandeling hoeft te zijn. De winst van zorgverzekeraars groeit door zo goedkoop mogelijke zorg in te kopen. Deze zorg hoeft voor de patiënt niet per definitie de beste zorg te zijn.
    Ik maak me als potentieel patiënt dus nog meer zorgen en weet niet voor welke partij ik moet kiezen. De overheid kiest voor de zorgverzekeraars. Vooralsnog heeft de dokter mijn voorkeur.

  4. Zorgverzekeraarsgieren zullen nog meer winst gaan maken , want zij bepalen binnenkort welke patiënt , met welke medicijnen ,bij welke arts in welk ziekenhuis ,voor , door de woekerpolisverzekeraarsgieren bepaalde , ziektes , afwijkingen en syndromen , binnen of na ,door hen bepaalde tijden , behandeling moet ondergaan . Het syndroom ” keuzestress” wordt zo in elk geval door de verzekeraarsgieren uitgeroeid. DUS , sluit ook geen , slecht vergoede , aanvullende , NIET VERPLICHTE , voor de tegenpartij zeer winstgevende , verzekeringen meer af en bespaar als regeltjeslanders 1,5 miljard euro’s aan overbodige premies .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.