Jos Aartsen: ‘Discussie over concentratie moet open’

Volgens bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG is het onvermijdelijk dat acute zorg geconcentreerd wordt. Maar hij ziet het huidige concurrentiemodel en de defensieve houding bij bestuurders en gemeenten als struikelblok voor vergaande samenwerking. ‘We moeten de discussie daarover open durven voeren.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Jos Aartsen, bestuursvoorzitter UMCG

Aartsen riep in zijn nieuwjaarsrede vorige week op tot verdergaande samenwerking in het dunbevolkte Noord-Nederland. Maar volgens hem vormt de marktwerking en daarmee het concurrentiemodel op dit moment een struikelblok.

Ongeoorloofde marktverdeling

Aartsen licht telefonisch toe: ‘Het huidige concurrentiemodel is heel beperkend. Als we als ziekenhuizen onderling afspraken maken over specialisatie en concentratie, dan kan dat uitgelegd worden als ongeoorloofde marktverdeling. Binnen het systeem van marktwerking is de ACM daar terecht alert op. Maar het systeem moet meer ruimte gaan bieden.’ Aartsen roept de Haagse politiek dan ook om initiatieven die met vergaande samenwerking tot betere zorg leiden, mogelijk te

1
768

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De heer Aartsen wil bezuinigen. Dat gaat vanzelfsprekend niet door bezuinigen op de eigen organisatie. De reserves van de umc’s lopen weliswaar in de tientallen miljoenen, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Dus halen we omzet weg bij de kleine ziekenhuizen. Die gaan dan, in nauwe samenwerking met de verzekeraars, failliet en zo kan het UMCG weer een tijdje verder. De patienten ook. Veel verder. Reizen m.n. Ja, de hoge heren hebben visie. Wie een hartaanval kreeg, kan toch best naar Groningen of Zwolle rijden? Wel graag elektrisch, natuurlijk. En heb je geen auto, gaat er toch altijd wel een bus? Zorg dicht bij de mensen. Leuke illustratie van het gat tussen wens en werkelijkheid in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.